x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?

Dit artikel werd geschreven door Stephanie Vanmarcke, Stefanie Defrancq.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?
Om kmo's een duwtje in de rug te geven werd in het Zomerakkoord beslist om het tarief van de investeringsaftrek tijdelijk te verhogen van 8 procent naar 20 procent. Welke opportuniteiten biedt deze maatregel voor uw onderneming? Of schuilen er addertjes onder het gras?

Tijdelijke verhoging van de investeringsaftrek in 2018 en 2019

Voor bepaalde beroepsmatige investeringen die tijdens de periode van 1 januari 2018 t.e.m. 31 december 2019 (aanslagjaren 2019 en 2020) in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand zijn gebracht, zullen kleine vennootschappen, eenmanszaken en vrije beroepen kunnen genieten van een (eenmalige) aftrek van de belastbare winst ter hoogte van 20 procent van de aanschaffingswaarde van de investering.

Maar... fiscaal niet altijd de beste keuze?

Bij het nemen van deze investeringsbeslissing moet u uiteraard ook de andere geplande maatregelen van het zomerakkoord in het achterhoofd houden. Zo zal het hogere tarief van de investeringsaftrek vanaf 2018 deels tenietgedaan worden door de tariefdaling van de vennootschapsbelasting.

Daarnaast betekent de keuze voor de investeringsaftrek dat u voor dat jaar niet van de notionele interestaftrek kunt genieten. Doordat de notionele interestaftrek de komende jaren drastisch wordt ingeperkt, moet dit nadeel in veel gevallen echter genuanceerd worden. Indien uw vennootschap nog veel overgedragen verliezen heeft, kan de keuze voor de investeringsaftrek bovendien mogelijks weinig tot geen voordeel opleveren. In dat geval worden de verliezen immers eerst van uw belastbare basis afgetrokken, met als gevolg dat u de investeringsaftrek misschien toch niet kan gebruiken. Het fiscaal voordeel van de investeringsaftrek kan immers maar één jaar worden overgedragen.

Uiteraard moet ook rekening gehouden worden met tal van andere factoren, zoals het afschrijvingsritme, de huidige cash flow-situatie en financiële vooruitzichten. De beslissing om investeringen al dan niet uit te stellen naar volgend jaar moet dan ook geval per geval bekeken worden.

Bent u van plan om binnenkort te investeren en zou u graag vernemen wat voor u het meest gunstige ogenblik is? Contacteer dan uw accountmanager of één van onze experten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI
recent inzicht

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI

Sinds 1 januari 2018 gaat de jaarlijkse Franse vermogensbelasting door het leven als de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI). Zoals de naam al doet vermoeden, belast het nieuwe stelsel voortaan alleen nog het onroerend vermogen van de belastingplichtige.

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap
recent inzicht

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap

De federale regering engageerde zich om de tweede pensioenpijler net zo toegankelijk te maken voor zelfstandigen zonder of mét vennootschap. Hiervoor werd een nagelnieuw pensioenvehikel opgericht: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Vandelanotte kiest voor e-signing
recent inzicht

Vandelanotte kiest voor e-signing

Het digitaal ondertekenen van documenten maakt uw leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Daarom koos ook Vandelanotte resoluut voor deze manier van werken. We vertellen u er meer over.

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen
recent inzicht

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding
recent inzicht

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding

De Federatie Vrije Beroepen heeft er jarenlang voor gestreden en nu is het zo ver: vrije beroepers moeten, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen 'billijke vergoeding' betalen wanneer ze muziek spelen in hun wachtzaal.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren