x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel

Dit artikel werd geschreven door Stephanie Vanmarcke, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel
Vorige zomer namen we de heersende discussie over de discriminatie van de tweedeverblijfstaks al eens onder de loep. In een vonnis van eind juni kwam de problematiek nu echter opnieuw ter sprake. De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde namelijk dat de verschillende belastingtarieven in de kustgemeente De Haan eveneens strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel.

Een tweedeverblijfstaks is verschuldigd door eigenaars van een tweede verblijf die niet in de gemeente gedomicilieerd zijn. Zij genieten namelijk dezelfde gemeentevoorzieningen en -faciliteiten als de vaste inwoners, maar dragen niet bij via de personenbelasting. In De Haan gelden echter drie verschillende tarieven voor tweede verblijven naargelang de ligging van de woonst in de kustgemeente. Zo bedraagt de tweedeverblijfstaks in De Haan 650 euro in de zone het dichtst bij de kustlijn, 500 euro in een tweede zone en ten slotte 420 euro voor het verste deel.

In haar vonnis van eind juni oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat dit reglement ongelijkheid creëert voor de eigenaars van een tweede verblijf en dit zonder een redelijke motivering. De rechtbank sprak zich bovendien in gelijkaardige zin uit over de milieubelasting, waarbij eveneens een onderscheid wordt gemaakt tussen een aantal verschillende categorieën. Algemeen geldt een milieubelasting van 75 euro voor gezinnen en eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. Voor gezinnen met minstens één kind jonger dan 3 jaar wordt dan weer een verminderde taxatie van 50 euro voorzien.

Het vonnis van de rechtbank van Brugge heeft echter niet alleen gevolgen voor de eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. De uitspraak heeft namelijk ook precedentswaarde voor de overige kustgemeenten die verschillende tarieven hanteren naargelang de locatie van de woonst, zoals Koksijde en Nieuwpoort.

Wenst u op basis van dit vonnis een bezwaarschrift in te dienen tegen de geheven taks op uw tweede verblijf in De Haan? Of wilt u graag nagaan of er in uw gemeente ook mogelijkheden zijn om tegen de tweedeverblijfstaks in te gaan? Aarzel dan niet en contacteer uw relatiebeheerder of een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI
recent inzicht

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI

Sinds 1 januari 2018 gaat de jaarlijkse Franse vermogensbelasting door het leven als de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI). Zoals de naam al doet vermoeden, belast het nieuwe stelsel voortaan alleen nog het onroerend vermogen van de belastingplichtige.

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap
recent inzicht

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap

De federale regering engageerde zich om de tweede pensioenpijler net zo toegankelijk te maken voor zelfstandigen zonder of mét vennootschap. Hiervoor werd een nagelnieuw pensioenvehikel opgericht: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Vandelanotte kiest voor e-signing
recent inzicht

Vandelanotte kiest voor e-signing

Het digitaal ondertekenen van documenten maakt uw leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Daarom koos ook Vandelanotte resoluut voor deze manier van werken. We vertellen u er meer over.

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen
recent inzicht

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding
recent inzicht

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding

De Federatie Vrije Beroepen heeft er jarenlang voor gestreden en nu is het zo ver: vrije beroepers moeten, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen 'billijke vergoeding' betalen wanneer ze muziek spelen in hun wachtzaal.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren