x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel

Dit artikel werd geschreven door Stephanie Vanmarcke, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel
Vorige zomer namen we de heersende discussie over de discriminatie van de tweedeverblijfstaks al eens onder de loep. In een vonnis van eind juni kwam de problematiek nu echter opnieuw ter sprake. De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde namelijk dat de verschillende belastingtarieven in de kustgemeente De Haan eveneens strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel.

Een tweedeverblijfstaks is verschuldigd door eigenaars van een tweede verblijf die niet in de gemeente gedomicilieerd zijn. Zij genieten namelijk dezelfde gemeentevoorzieningen en -faciliteiten als de vaste inwoners, maar dragen niet bij via de personenbelasting. In De Haan gelden echter drie verschillende tarieven voor tweede verblijven naargelang de ligging van de woonst in de kustgemeente. Zo bedraagt de tweedeverblijfstaks in De Haan 650 euro in de zone het dichtst bij de kustlijn, 500 euro in een tweede zone en ten slotte 420 euro voor het verste deel.

In haar vonnis van eind juni oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat dit reglement ongelijkheid creëert voor de eigenaars van een tweede verblijf en dit zonder een redelijke motivering. De rechtbank sprak zich bovendien in gelijkaardige zin uit over de milieubelasting, waarbij eveneens een onderscheid wordt gemaakt tussen een aantal verschillende categorieën. Algemeen geldt een milieubelasting van 75 euro voor gezinnen en eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. Voor gezinnen met minstens één kind jonger dan 3 jaar wordt dan weer een verminderde taxatie van 50 euro voorzien.

Het vonnis van de rechtbank van Brugge heeft echter niet alleen gevolgen voor de eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. De uitspraak heeft namelijk ook precedentswaarde voor de overige kustgemeenten die verschillende tarieven hanteren naargelang de locatie van de woonst, zoals Koksijde en Nieuwpoort.

Wenst u op basis van dit vonnis een bezwaarschrift in te dienen tegen de geheven taks op uw tweede verblijf in De Haan? Of wilt u graag nagaan of er in uw gemeente ook mogelijkheden zijn om tegen de tweedeverblijfstaks in te gaan? Aarzel dan niet en contacteer uw relatiebeheerder of een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet
recent inzicht

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet

Betalingen in zogenaamde 'belastingparadijzen' moeten via een apart formulier bij de aangifte vennootschapsbelasting gemeld worden. De OESO-lijst met landen werd echter geüpdatet.

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?
recent inzicht

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?

Om kmo's een duwtje in de rug te geven werd in het Zomerakkoord beslist om het tarief van de investeringsaftrek tijdelijk te verhogen van 8 procent naar 20 procent.

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!
recent inzicht

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!

Sinds 1 april 2017 moeten btw-kwartaalindieners niet langer voorschotten betalen. Om de gelijkheid tussen maandaangevers en kwartaalindieners te garanderen, moeten kwartaalindieners wél een decembervoorschot betalen. Dit kan op twee manieren.

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd
recent inzicht

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd

Graag informeren wij u dat de Belgische fiscale administratie een uitstel heeft verleend tot 31 maart 2018 voor het neerleggen van de master file met betrekking tot aanslagjaar 2018.

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt
recent inzicht

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt

Onder invloed van een aantal andere verwachte maatregelen van het Zomerakkoord valt een inhaalbijdrage of backservice in uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) of groepsverzekering in 2017 zeker te overwegen.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren