x
OPGELET! Het kantoor in Deinze is verhuisd naar Gent! Vanaf 15 februari 2017 verwelkomen wij u op onze nieuwe locatie in de Bijenstraat 22, 9051 Gent.
x

Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel

Dit artikel werd geschreven door Stephanie Vanmarcke, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Taks op tweede verblijven De Haan schendt gelijkheidsbeginsel
Vorige zomer namen we de heersende discussie over de discriminatie van de tweedeverblijfstaks al eens onder de loep. In een vonnis van eind juni kwam de problematiek nu echter opnieuw ter sprake. De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde namelijk dat de verschillende belastingtarieven in de kustgemeente De Haan eveneens strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel.

Een tweedeverblijfstaks is verschuldigd door eigenaars van een tweede verblijf die niet in de gemeente gedomicilieerd zijn. Zij genieten namelijk dezelfde gemeentevoorzieningen en -faciliteiten als de vaste inwoners, maar dragen niet bij via de personenbelasting. In De Haan gelden echter drie verschillende tarieven voor tweede verblijven naargelang de ligging van de woonst in de kustgemeente. Zo bedraagt de tweedeverblijfstaks in De Haan 650 euro in de zone het dichtst bij de kustlijn, 500 euro in een tweede zone en ten slotte 420 euro voor het verste deel.

In haar vonnis van eind juni oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat dit reglement ongelijkheid creëert voor de eigenaars van een tweede verblijf en dit zonder een redelijke motivering. De rechtbank sprak zich bovendien in gelijkaardige zin uit over de milieubelasting, waarbij eveneens een onderscheid wordt gemaakt tussen een aantal verschillende categorieën. Algemeen geldt een milieubelasting van 75 euro voor gezinnen en eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. Voor gezinnen met minstens één kind jonger dan 3 jaar wordt dan weer een verminderde taxatie van 50 euro voorzien.

Het vonnis van de rechtbank van Brugge heeft echter niet alleen gevolgen voor de eigenaars van een tweede verblijf in De Haan. De uitspraak heeft namelijk ook precedentswaarde voor de overige kustgemeenten die verschillende tarieven hanteren naargelang de locatie van de woonst, zoals Koksijde en Nieuwpoort.

Wenst u op basis van dit vonnis een bezwaarschrift in te dienen tegen de geheven taks op uw tweede verblijf in De Haan? Of wilt u graag nagaan of er in uw gemeente ook mogelijkheden zijn om tegen de tweedeverblijfstaks in te gaan? Aarzel dan niet en contacteer uw relatiebeheerder of een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur
recent inzicht

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur

Onroerende verhuur in de vastgoedsector is in België principieel vrijgesteld van btw. Het begrotingsakkoord van de federale regering van 26 juli 2017 voorziet in een optioneel stelsel voor een btw-belaste onroerende verhuur.

De verrekening van Amerikaanse bronheffing kan u veel geld besparen
recent inzicht

Zo bespaart u geld dankzij de verrekening van de Amerikaanse bronheffing

Wist u dat een Belgische vennootschap de ingehouden Amerikaanse bronheffing (of withholding tax) op dividenden kan verrekenen met de Belgische vennootschapsbelasting?

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude
recent inzicht

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude

De voorbije maanden werden steeds meer bedrijven het slachtoffer van een geavanceerde vorm van fraude, de zogenaamde CEO-fraude.

Zomerakkoord: dit zijn de fiscale gevolgen
recent inzicht

UPDATE | Dit zijn de fiscale gevolgen van het zomerakkoord

Vorige week kon de regering Michel na lang onderhandelen eindelijk een begrotingsakkoord sluiten. Wij zetten de aangekondigde fiscale maatregelen van het zomerakkoord voor u op een rij.

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!
recent inzicht

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!

Het Vlaamse Gewest heeft de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft vanaf aanslagjaar 2018. Er is echter wel voorzien in een overgangsmaatregel.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren