/

/

een greep uit de fiscale en sociale maatregelen van het federaal begrotingsakkoord

Tax & Legal
14 oktober 2021

door Siel Demeyer en Els Van Eenhooge

Een greep uit de fiscale en sociale maatregelen van het federaal begrotingsakkoord

Op dinsdag 12 oktober bereikte de federale regering een definitief begrotingsakkoord. Het kernkabinet nam een reeks uiteenlopende sociale en fiscale maatregelen. De heropbouw van de economie na de COVID-19-crisis staat hierbij centraal. Onze experten maakten een overzicht.

Een greep uit de fiscale en sociale maatregelen van het federaal begrotingsakkoord

Verhoging nettoloon

De bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid wordt afgeschaft. Samen met een bijkomende werkbonus zorgt dit voor een alleenstaande voor 50 euro extra nettoloon. Voor een koppel bedraagt dit voordeel 150 euro.

Kinderopvang

De fiscale aftrek voor kinderopvang verhoogt van 13 naar 14 euro per dag per kind.

Beperking gunstregime topsporters en expats

De regering voorziet in een inperking van zowel het fiscale als het sociale gunstregime waarvan topsporters momenteel genieten. Zo zullen topsporters met een hoog loon voortaan hogere RSZ-bijdragen moeten betalen. Daarnaast wordt de fiscale aftrek van beroepskosten op makelaarscommissies beperkt. Ook het gunstregime voor buitenlandse kaderleden en expats wordt aangepakt. Op vandaag wordt dit gunstregime vaak onbeperkt in de tijd toegepast.

Vliegtaks

Het begrotingsakkoord voert een vliegtaks in op korte vliegtuigreizen. Het gaat om vluchten van minder dan 500 kilometer die vertrekken vanuit België.

Accijnzen op tabak

Vanaf 2022 zullen de accijnzen op traditionele tabaksproducten verhogen. Vanaf 2024 wordt een nieuwe accijnscategorie ingevoerd voor andere soorten tabaksproducten, bijvoorbeeld op de e-sigaret.

Btw voor Airbnb’s

Momenteel kunnen verhuurders van gemeubelde kamers met extra bijkomende diensten onder bepaalde voorwaarden kiezen voor de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Voortaan zullen zij echter uitgesloten worden van deze regeling. Op die manier wenst de regering het concurrentievoordeel van deze verhuurders ten opzichte van de hotelsector te beëindigen.

Niet-doorstorting bedrijfsvoorheffing

Het begrotingsakkoord voorziet in een hervorming van het systeem van de niet-doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dit systeem is onder meer van toepassing op de bedrijfsvoorheffing die wordt ingehouden op het loon van bepaalde ploegarbeiders en onderzoekers.

Eerste aanwervingen

De vrijstelling van sociale bijdragen voor de eerste aangeworven werknemer wordt beperkt tot 4.000 euro per kwartaal.

Minnelijke schikking niet meer aftrekbaar

Minnelijke schikkingen die het verval van een strafvordering tot gevolg hebben en regularisatieheffingen, zullen niet langer aftrekbaar zijn als beroepskosten.

Multinationals en fraude

Het begrotingsakkoord voorziet in een bijkomende capaciteit van de dienst die multinationals en de naleving van de transfer pricing regelgeving controleert. Ook wordt er meer personeel ingezet in de strijd tegen fiscale fraude.

Energiefactuur

De federale heffingen op de energiefactuur worden vervangen door een accijns met cliquetsysteem. Hierdoor dalen de accijnzen wanneer de energieprijzen een bepaalde grens bereiken. Dit systeem moet zorgen voor een buffer tegen de sterke prijsschommelingen.

Dit betreft een overzicht op basis van de op vandaag beschikbare info. Onze experts volgen dit van dichtbij voor u op. We geven u een update zodra er meer info is over de concrete wetgeving.