/

/

avondklok in frankrijk: reiscertificaat verplicht voor franse grensarbeiders

HR Oplossingen
20 oktober 2020

door Lieven Goossens en Ine Coolman

Avondklok in Frankrijk: reiscertificaat verplicht voor Franse grensarbeiders

In de strijd tegen het coronavirus kondigde de Franse president Macron op 14 oktober een avondklok in voor de zwaarst getroffen steden. Voor verplaatsingen van en naar het werk wordt een uitzondering gemaakt. Inwoners (en dus ook Franse grensarbeiders) moeten daarvoor een gepast certificaat en attest kunnen voorleggen.

Avondklok in Frankrijk: reiscertificaat verplicht voor Franse grensarbeiders

De avondklok geldt voor het hele gebied Île-de-France en acht andere Franse steden. Het gaat hier om Lyon, Grenoble, Saint-Etienne, Aix-Marseille, Lille, Rouen, Toulouse en Montpellier. Ze treedt in werking om 21 uur ’s avonds en loopt pas af om 6 uur ’s ochtends. De avondklok werd van kracht op 17 oktober en zal voorlopig 4 weken gelden.

Welke reiscertificaten heeft mijn Franse grensarbeider nodig?

De officiële reiscertificaten zijn sinds vrijdag 16 oktober 2020 beschikbaar zijn op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor grensarbeiders in loondienst moet de werkgever eenmalig het professioneel reiscertificaat (justificatif de déplacement professionel) invullen. Franse grensarbeiders wordt dan weer gevraagd om het afwijkend reisattest (attestation de déplacement dérogatoire). Dit laatste attest zal bij elke verplaatsing ingevuld moeten worden. Het is dan ook belangrijk om elke grensarbeider hier duidelijk op te wijzen.

Wat als uw Franse grensarbeider de documenten niet bij zich heeft?

Indien uw Franse grensarbeiders niet in het bezit zijn van deze documenten, overtreden zij de avondklok en riskeren zij strenge boetes. Elke overtreder krijgt een eerste boete van 135 euro die kan oplopen tot 375 euro wanneer de boete niet wordt betaald. Bij een tweede overtreding binnen de 15 dagen bedraagt de boete 200 euro (met een verhoging tot 450 euro bij niet-betaling). Na drie overtredingen binnen de 30 dagen wordt een boete van maar liefst 3.750 euro toegekend.

Deel dit artikel

Lieven Goossens

Manager International lieven.goossens@vdl.be

Ine Coolman

Advisor International ine.coolman@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.