/

/

betalingsuitstel sociale bijdragen voor zelfstandigen

HR Oplossingen
01 april 2020

door Febe Louage

Betalingsuitstel sociale bijdragen voor zelfstandigen

Zelfstandigen kunnen betalingsuitstel verkrijgen voor de betaling van de sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2020. Het uitstel wordt respectievelijk verleend tot 31 maart 2021 en 30 juni 2021.

Betalingsuitstel sociale bijdragen voor zelfstandigen

Het betalingsuitstel moet vóór 15 juni 2020 worden aangevraagd. Het betalingsuitstel heeft als fiscaal gevolg dat de bijdragen pas in 2021 aftrekbaar zullen zijn.

Vermindering of vrijstelling

Naast een betalingsuitstel kunnen zelfstandigen ook een vermindering of vrijstelling van de voorlopige sociale bijdragen aanvragen.

De vermindering kan worden aangevraagd indien de beroepsinkomsten dalen onder één van de wettelijke drempels. Wie de sociale bijdragen niet kan betalen als gevolg van de coronacrisis, kan een gedeeltelijke of volledige vrijstelling verkrijgen. De vrijstelling kan echter slechts in uitzonderlijke gevallen worden aangevraagd en heeft negatieve implicaties op de latere pensioenrechten.

Hebt u vragen over de sociale bijdragen in het kader van de coronacrisis? Neem dan contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via corona@vdl.be.