Kies uw taal:
Nieuws 21 november 2019 Door Evelien Callewaert

De nieuwe cyberwet, moet ik mij voorbereiden?

De nieuwe cyberwet, moet ik mij voorbereiden?

Is de wet van toepassing op mijn onderneming?

  • + Online marktplaatsen: aanbieders van platformen waar kopers en verkopers van een product of dienst worden samengebracht, zoals Amazon of eBay, vallen onder de NIS-wet. Websites die prijzen vergelijken of de webshop van een retailer vallen hier niet onder. 
  • + Online zoekmachines: een dienst waar de gebruiker een zoekopdracht kan ingeven over elk mogelijk onderwerp en waarbij gezocht wordt over elke website, zoals Google, vallen onder de NIS-wet. Het gaat niet over zoekfuncties die aanwezig zijn om een website.
  • + Cloudcomputerdiensten: aanbieders van diensten die toegang geven tot een schaalbare en elastische groep van gedeelde computercapaciteit vallen onder de NIS-wet. Denk hierbij aan aanbieders van Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-service (PaaS), maar ook Software-as-a-Service (SaaS). Hardware-leveranciers en softwareontwikkelaars worden dan weer uitdrukkelijk uitgesloten van deze wetgeving.

Wat zijn de gevolgen? 

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Evelien Callewaert
Evelien Callewaert