/

/

reclameronselaars slaan weer toe!

Ondernemers
02 augustus 2018

door Mathieu Roelens

Reclameronselaars slaan weer toe!

Het was de voorbije jaren even windstil in het kamp van de reclameronselaars, maar daar is recent een einde aan gekomen. Heel wat Belgische bedrijven kregen de voorbije weken opnieuw facturen toegestuurd van een reclameronselaar met Duits afzendadres. Als ondernemer bent u dus maar beter goed op de hoogte.

Reclameronselaars slaan weer toe!

Sinds de komst van het internet hebben oplichters heel wat nieuwe manieren gevonden om op een snelle en eenvoudige manier aan geld te komen. Dat doen ze meestal onder de vorm van reclameronseling of door het opzetten van valse registers met handelsinformatie. Net zoals in 2013 en 2015 gaat het ditmaal opnieuw om het Duitse bedrijf ‘TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH’ uit Hamburg. Op een misleidende  manier probeert het nu Belgische bedrijven te registreren op hun online centraal handelsregister ‘btw-index.com’.

Oplichting zonder dat u er weet van hebt

Het mag duidelijk zijn dat het hier opnieuw om duidelijke oplichting gaat. Het doel van het bedrijf is dan ook het afhandig maken van geld.  In een brief werden heel wat bedrijven de voorbije weken aangespoord om na te gaan of de vermelde bedrijfsgegevens correct zijn en om ze waar nodig aan te vullen.

Wie de brief slechts oppervlakkig leest, krijgt de indruk dat het om een gratis service gaat. Pas wanneer u de kleine lettertjes leest, wordt duidelijk dat u door te reageren vasthangt aan een driejarig contract van 977 euro per jaar. En dat voor een vermelding op een (verder onbekende en commercieel verwaarloosbare) website. Om ondernemers te overtuigen én om de brief geloofwaardig te maken, wordt verwezen naar Europese richtlijnen en wetgevingen.

Een andere werkwijze is het simpelweg versturen van facturen. De ontvanger veronderstelt dat er al een contract werd afgesloten, terwijl dit niet het geval is. Door de factuur te betalen, gaat u echter akkoord en aanvaardt u het aanbod. Opnieuw hangt u vast aan een duur contract en een nietszeggende dienstverlening.

Dit bedrijf is, zoals blijkt uit de lijst van de FOD Economie, echter lang niet het eerste bedrijf dat dit probeert en zal zeker niet het laatste zijn. Controleer daarom zeker de kleine lettertjes van contracten en vreemde facturen en jaag de naam van de afzender eens door een zoekmachine op het internet. Op die manier bent u zeker van uw stuk.

Zo reageert u op deze reclameronselaars

De eenvoudigste en meest doeltreffende reactie is het afwijzen van het voorstel en het niet delen van uw persoonlijke gegevens. Dit betekent dus niet ondertekenen, niet terugsturen en niet betalen, maar simpelweg negeren en rechtstreeks naar de prullenmand verwijzen. Toch al ondertekend en doorgestuurd? Of erger: al betaald? Stop dan onmiddellijk alle verdere betalingen en dien klacht in bij de FOD Economie. Dit kan tegenwoordig eenvoudig via de website meldpunt.belgie.be.

Indien u een terugbetaling of kosteloze verbreking van het ondertekend contract wenst, kunnen enkel de gerechtelijke overheden u hierbij helpen. Vermits deze bedrijfjes meestal buitenlandse entiteiten zijn die vaak in Duitsland zijn gevestigd, is vaak ook een veroordeling in het land van herkomst vereist. Dit verkleint met andere woorden de kans op een terugbetaling van uw geld.

Vaak voorkomende bedrijven

Een van de doelstellingen van de Economische Inspectie van de FOD Economie is het stoppen van oneerlijke handelspraktijken en dat in het algemeen belang. Om te vermijden dat anderen in de val lopen, kunt u hen op de hoogte brengen van de praktijken waarvan u slachtoffer bent geworden. Op die manier kon de FOD Economie een lijst opstellen van bedrijven waarmee u uiterst voorzichtig moet zijn. Via onderstaande link kunt u deze lijst raadplegen.

Hebt u nog vragen over deze reclameronselaars of kwam u hier zelf mee in contact? Neem dan zeker contact op met een van onze specialisten.