/

/

hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in vlaanderen

Tax & Legal
13 maart 2018

door Els Van Eenhooge en Biene Ongenaert

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Het wetsontwerp werd nog niet goedgekeurd, maar de grote lijnen liggen wel al vast. De nieuwe regels omtrent het verkooprecht in Vlaanderen zullen gelden voor onderhandse koopovereenkomsten vanaf 1 juni 2018. Het is daarom belangrijk om nu al rekening te houden met de aangekondigde veranderingen bij de zoektocht naar een gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

7 procent voor de gezinswoning

Vandaag is het standaardtarief voor het verkooprecht in Vlaanderen gelijk aan 10 procent. Deze basisregel blijft behouden, al daalt het tarief voor de aankoop van de gezinswoning onder bepaalde voorwaarden naar 7 procent. Zo moet het gaan om een natuurlijk persoon die de gezinswoning in volle eigendom aankoopt. Het aankopen van bouwgrond blijft onderworpen aan het verkooprecht van 10 procent. Daarbij moet de koper binnen de twee jaar zijn domicilie op de woning plaatsen en mag hij niet over een andere woning of bouwgrond in volle eigendom beschikken.

Extra korting na Ingrijpende Energetische Renovatie

Het verkooprecht wordt verder verlaagd tot 6 procent, wanneer de koper zich bij de aankoop verbindt om de woning ingrijpend energetisch te renoveren binnen vijf jaar na de aankoop. Als compensatie voor deze tariefdaling, werden een aantal bestaande gunstregimes aangepast of geschrapt. Zo kunnen we niet langer genieten van het bestaande abattement voor de aankoop van een woning door een natuurlijk persoon of van het verhoogd abattement wanneer de aankoop gefinancierd wordt met een hypothecair krediet.

Rechtenvermindering voor bescheiden woningen

Onder de nieuwe regeling zullen bescheiden woningen niet langer vastgesteld worden op basis van het kadastraal inkomen, maar aan de hand van de aankoopprijs. Wanneer de aankoopprijs niet hoger is dan 200.000 euro of 220.000 euro voor woningen in de Vlaamse kernsteden of de Vlaamse Rand, voorziet de nieuwe regeling in een rechtenvermindering. Deze rechtenvermindering komt neer op een belastingvermindering van 5.600 euro (7 procent x 80.000 euro) bij toepassing van het 7 procent-tarief of 4.800 euro (6 procent x 80.000 euro) bij toepassing van een ingrijpende energetische renovatie.

Wie vandaag op zoek is naar een nieuwe gezinswoning, rekent dus maar beter even uit of de woning voor of na 1 juni 2018 moet worden aangekocht. Bovendien raden wij u aan om de nodige aandacht te vestigen op de contractmodaliteiten. Het is immers de datum van de onderhandse koopovereenkomst die zal bepalen welk stelsel van toepassing zal zijn.

Wenst u een nieuwe woning aan te kopen, maar heeft u nog enkele vragen? Aarzel dan niet om contact op nemen met uw accountmanager of met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Els Van Eenhooge

Senior Manager Tax els.vaneenhooge@vdl.be

Biene Ongenaert

Senior Advisor Legal biene.ongenaert@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.