Wat zijn de fiscale gevolgen van het zomerakkoord?

Verlaagd opklimmend tarief kmo's
Voor kmo's die genieten van het verlaagd opklimmend tarief (namelijk 24,98 procent op de eerste schijf van 25.000 euro, 31,93 procent tussen 25.000 euro en 90.000 euro en 35,54 procent boven de 90.000 euro) zou het tarief in de vennootschapsbelasting verminderen tot 20 procent op de eerste 100.000 euro.
Gewoon tarief
Het gewone tarief van 33,99 procent zou in 2018 dalen tot 29 procent en zou in 2020 verder dalen tot 25 procent. De notionele interestaftrek zou blijven bestaan, maar wellicht hervormd worden.
Verder wordt een minimumbelasting ingevoerd voor vennootschappen met een winst hoger dan 1.000.000 euro. Deze vennootschappen zouden op 30 procent van die winst het nieuwe basistarief aan vennootschapsbelasting moeten betalen. Concreet leidt dit tot een minimumbelasting van 7,5 procent (30 procent x 25 procent).
Fiscale consolidatie
Een belangrijke essentiële wijziging in het Belgisch fiscaal recht is dat ook de fiscale consolidatie zijn intrede zou doen. Concreet heeft dit tot gevolg dat een bepaalde groep van ondernemingen winsten en verliezen van verschillende dochters kan consolideren en bijgevolg enkel op de geconsolideerde winst belastingen moet betalen.
Tax op effectenrekeningen
Verder kon een belasting op het vermogen niet vermeden worden. Er zou een jaarlijkse belasting van 0,15 procent worden ingevoerd op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 500.000 euro.
Vrijstelling spaarboekje, vrijstelling dividenden en pensioensparen
De vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste 1.880 euro interesten van een gereglementeerd spaarboekje wordt verlaagd tot 940 euro. Daartegenover staat een nieuwe vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden op aandelen voor de eerste schijf van 627 euro.
Wat betreft het pensioensparen blijft de aftrek in de personenbelasting van 30 procent mogelijk voor een spaarbedrag tot 940 euro. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid geboden om tot een bedrag van 1.200 euro een aftrek van 25 procent te genieten.
Het lijdt geen twijfel dat een aantal van deze fiscale maatregelen een niet te onderschatten impact zullen hebben op onze ondernemingen. Over de concrete wettelijke invulling van de aangekondigde maatregelen én de concrete compenserende maatregelen (de wijzigingen zouden immers budgetneutraal zijn) bestaan echter nog heel wat onzekerheden die ongetwijfeld de komende weken verder uitgeklaard zullen worden.
Vandelanotte volgt deze ontwikkelingen voor u op de voet. Mocht u ondertussen reeds vragen hebben, aarzel dan niet om één van onze specialisten te contacteren via contact@vdl.be.
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.

