Kies uw taal:
Nieuws 10 mei 2017 Door Ivan Maes

Vennootschappen en vzw's met beleggingen moeten voor 2018 over LEI-code beschikken

Vennootschappen en vzw's met beleggingen moeten voor 2018 over LEI-code beschikken
Belegt u wel eens via uw vennootschap? Dan is de kans groot dat u vanaf volgend jaar aan een nieuwe verplichting moet voldoen. Wilt u volgend jaar beleggingen via de vennootschap uitvoeren en staat het financiële instrument op de lijst met geviseerde instrumenten, dan moet u vóór 3 januari 2018 namelijk over een LEI-code (Legal Entity Identifier) beschikken. Doet u dit niet, dan mag uw financiële tussenpersoon geen transacties meer uitvoeren. Vandelanotte ondersteunt u daarom graag bij de aanvraag van dit bijzondere ondernemingsnummer.

De LEI-code is ontstaan in de nasleep van de financiële crisis van 2009. Deze crisis maakte de wereld ervan bewust dat er meer nood was aan transparantie en regulering op de financiële markten om zo de zogenaamde systeemrisico's beter te beheersen. In dat kader is het volgens Europa (én de VS) van groot belang om rechtspersonen te identificeren wanneer zij bepaalde financiële transacties uitvoeren. De EU wil hiermee vermijden dat een financiële schok zoals deze in 2008-2009 zich herhaalt.

De Financial Stability Board, ontstaan in de schoot van de G20, werd daarom belast met het uitwerken van een dergelijk identificatiesysteem. Vanaf 3 januari 2018 moet elke onderneming over een LEI-nummer beschikken wanneer zij financiële transacties wil uitvoeren. Op 4 januari 2017 waren er al meer dan 480.000 entiteiten die een LEI-nummer toegewezen kregen.

De LEI-code is een unieke code die bestaat uit 20 karakters en die aan één vennootschap wordt toegewezen. Aan deze code worden een aantal gegevens van de vennootschap gekoppeld. De LEI-code geeft bijvoorbeeld toegang tot de officiële naam van de vennootschap en het adres van de hoofdzetel van die vennootschap.

De code moet aangevraagd worden door elke onderneming met rechtspersoonlijkheid (NV, BVBA, VOF, VZW,...) wanneer er via de vennootschap gehandeld wordt in aandelen (ook vastgoedcertificaten, turbo's, etf's en warranten vallen hieronder), obligaties, staatsobligaties, futures, opties, vastgoedbevaks, enz. Wanneer u via de vennootschap uitsluitend financiële instrumenten verhandelt, zoals fondsen met variabel kapitaal, beleggingsverzekeringen, termijnbeleggingen, termijnrekeningen, kasbons of goud, dan moet u geen LEI-code aanvragen. Deze transacties moeten immers niet gerapporteerd worden door uw financiële instelling.

De aanvraag van een LEI-code is tot slot niet gratis. De prijs varieert per emittent, maar de meest gekozen emittent rekent een kost aan van 219 USD + btw. De bijdrage voor verlenging na het eerste jaar bedraagt 100 USD.

Hebt u ondertussen reeds vragen of hebt u hulp nodig bij de aanvraag van een LEI-nummer, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Ivan Maes