Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

binnenkort ook 21% btw op pro-deodiensten

13 januari 2017

door Eline Demeyere en Sofie De Brandt

Binnenkort ook 21% btw op pro-Deodiensten

Binnenkort ook 21% btw op pro-Deodiensten

De diensten van advocaten en gerechtsdeurwaarders die handelen onder het pro-Deosysteem, zijn momenteel onderworpen aan het bijzonder nultarief inzake btw. In het arrest van 28 juli 2016 heeft het Europees Hof van Justitie echter geoordeeld dat dit tarief niet in overeenstemming is met de btw-richtlijn. Advocaten moeten immers vanaf 2014 het normale tarief van 21% aanrekenen op hun prestaties en deze diensten kunnen niet onderworpen zijn aan een verlaagd btw-tarief.

In het kader van dat oordeel heeft de btw-administratie eind december een beslissing gepubliceerd. Met ingang van 1 april 2017 zullen de pro-Deodiensten die door advocaten worden verstrekt in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand, evenals de pro-Deodiensten verricht door gerechtsdeurwaarders in het kader van de rechtsbijstand, onderworpen worden aan het normaal btw-tarief van 21%. Deze wijziging is eveneens van toepassing op advocaten-stagiairs en op kandidaat-gerechtsdeurwaarders.

Er kan nog gebruik gemaakt worden van het bijzonder nultarief voor de ereloonstaten die uiterlijk op 31 maart 2017 worden opgemaakt, zelfs wanneer de betaling pas op een later tijdstip plaatsvindt.

Heeft u hieromtrent bijkomende vragen? Neem gerust contact met ons op via contact@vdl.beof contacteer uw relatiebeheerder.

Deel dit artikel

Eline Demeyere

Manager International eline.demeyere@vdl.be

Sofie De Brandt

Account Manager sofie.debrandt@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.