/

/

de voornaamste fiscale maatregelen in het begrotingsakkoord

26 oktober 2016

door Els Van Eenhooge

De voornaamste fiscale maatregelen in het begrotingsakkoord

De voornaamste fiscale maatregelen in het begrotingsakkoord

Afgelopen weekend bereikte de federale regering dan toch een akkoord over de begroting van 2017. Zoals door de Europese Commissie gevraagd werd, is de Belgische regering op zoek gegaan naar zo'n 3 miljard euro om haar begroting voor 2017 op peil te houden. 70% van het bedrag heeft ze kunnen halen uit extra besparingen, 20% betreft nieuwe inkomsten (lees: belastingen) en de overige 10% zijn enkele begrotingsklassiekers, zoals onder andere een verdere daling van de rentelasten die België betaalt op haar staatsschuld.

Nieuwe inkomsten


Nieuwe inkomsten zullen worden gerealiseerd door middel van volgende voornaamste fiscale maatregelen die afgelopen zaterdag genomen zijn:

1. De roerende voorheffing
De veelbesproken roerende voorheffing op intresten en dividenden gaat dan toch van 27% naar 30%. Deze verhoging van 3% vanaf 2017 betekent nog maar eens een zoveelste verhoging van het tarief van de roerende voorheffing.

2. De tankkaarten
Naast een reeds bestaande belasting op het voordeel alle aard van bedrijfswagens, komt er een belasting op de tankkaarten. Concreet zal de fiscale aftrekbaarheid van tankkaarten worden verlaagd waardoor het voor werkgevers duurder wordt om hun werknemers een tankkaart te geven.

3. De beurs- en speculatietaks
Een uitbreiding van de bestaande beurstaks wordt voorzien voor beleggingen in het buitenland. Daarnaast wordt het absoluut plafondbedrag verhoogd. Anderzijds wordt de speculatietaks, die overigens veel minder opleverde dan werd gedacht, afgeschaft. Met deze afschaffing is de weg open voor een eventuele invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Wat hierover beslist zal worden, is nog afwachten.

4. Interne meerwaarden
De strijd tegen fiscale en sociale fraude zal worden opgedreven. Onder andere wordt een strengere aanpak voorzien tegen het 'versluizen' van interne meerwaarden bij holdings. Indien aandelen van een vennootschap worden ingebracht in een holding, dan wordt de waarde van deze vennootschap uitgedrukt als kapitaal van de holding. Een voordeel is dan dat dit kapitaal belastingvrij aan de aandeelhouder kan worden terugbetaald wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Het is dit voordeel dat zal komen te vervallen. Echter, de concrete invulling van deze nieuwe regeling is tot op heden nog niet bekend.

Nieuwe besparingen


Nieuwe besparingen daarentegen zullen worden doorgevoerd via onder andere volgende maatregelen.

De belangrijkste besparingspost is de gezondheidszorg. Zo zal onder meer de antibiotica duurder worden, moeten artsen nog vaker goedkopere geneesmiddelen voorschrijven en zullen hun honoraria grotendeels niet geïndexeerd worden.

Daarnaast wordt onder andere het ziektepensioen voor ambtenaren geschrapt, wordt de welvaartsenveloppe, waarmee de laagste uitkeringen en pensioenen worden opgetrokken, teruggesnoeid tot slechts 75%, en moet er gezocht worden naar efficiëntiewinsten bij de overheidsdiensten. Bij dit laatste kan worden gedacht aan het inkrimpen van de subsidies die de federale overheid verstrekt en een betere inning van uitgeschreven boetes.

Hoewel de regering nu gedaan heeft wat Europa haar vroeg, was het initieel haar ambitie om ook de hervorming van de vennootschapsbelasting rond te krijgen. Dit laatste is tot op heden nog niet gelukt. Uiteraard volgen wij dit met bijzondere aandacht op.

Hebt u vragen over de nieuwe fiscale begrotingsmaatregelen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Deel dit artikel

Els Van Eenhooge

Senior Manager Tax els.vaneenhooge@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.