Uitkering groepsverzekeringen voortaan bij opname wettelijk pensioen

Vanaf 1 januari 2016 zullen bij de opname van het wettelijk pensioen ook de tweedepijlerpensioenen worden uitgekeerd. Dit geldt voor zowel zelfstandigen als voor werknemers. Er wordt echter wel voorzien in overgangsmaatregelen.
Tot vorig jaar konden de pensioenkapitalen van de tweede pijler opgevraagd worden vanaf de leeftijd van 60 jaar. Door middel van verhoogde belastingtarieven bij vervroegde opname trachtte de wetgever de begunstigden van de pensioenplannen reeds te motiveren om het aanvullend pensioen pas later op te vragen. Als gevolg van de nieuwe wetgeving wordt de uitkering van de tweedepijlerpensioenen echter automatisch doorgevoerd bij de effectieve ingang van het wettelijk rustpensioen. Praktisch zal Sigedis vanaf 2017 minstens 90 dagen op voorhand de pensioeninstellingen verwittigen van de nakende pensionering.
Dit betekent enerzijds dat het kapitaal niet kan opgenomen worden voor de effectieve wettelijke pensionering. Het is dus niet mogelijk om actief te blijven tot bijvoorbeeld 65 jaar en voordien reeds het pensioenkapitaal op te halen. Anderzijds heeft dit ook als gevolg dat iemand die op vervroegd pensioen gaat, bijvoorbeeld op 63 jaar, de pensioenkapitalen niet kan laten staan tot 65 jaar.
Er wordt een overgangsregeling voorzien voor personen die geboren zijn voor 1962. Voor die personen is de opname mogelijk vanaf een vroegere leeftijd:
- +Geboren voor 1959: opname mogelijk vanaf 60 jaar
- +Geboren in 1959: opname mogelijk vanaf 61 jaar
- +Geboren in 1960: opname mogelijk vanaf 62 jaar
- +Geboren in 1961: opname mogelijk vanaf 63 jaar
Voor nieuwe pensioenregelingen vanaf 2016 wordt de minimum eindleeftijd 65 jaar. Bestaande pensioenregelingen dienen niet onmiddellijk verlengd te worden. Als de polis tot 60 jaar loopt, dan zal de polis pas ten laatste bij het bereiken van de einddatum verlengd moeten worden.
Tot slot is het voorlopig onduidelijk of een voorschot op een polis tot 60 jaar nog mogelijk zal zijn. Het is mogelijk dat er eerst een verlenging van de polis tot 65 jaar gevraagd zal worden. Op dit moment wordt dit door sommige verzekeraars echter nog niet toegepast.
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.

