Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

meldingsplicht betalingen aan belastingparadijzen niet in strijd met de grondwet

02 februari 2016

door Sven Loosvelt en Hannelore Durieu

Meldingsplicht betalingen aan belastingparadijzen niet in strijd met de grondwet

Meldingsplicht betalingen aan belastingparadijzen niet in strijd met de grondwet

Vennootschappen moeten bij de aangifte van de vennootschapsbelasting via een apart formulier melding maken van betalingen die ze rechtstreeks of onrechtstreeks verrichten aan personen gevestigd in 'belastingparadijzen', voor zover die betalingen het bedrag van 100.000 euro per belastbaar tijdperk overschrijden. Indien deze aangifte niet gebeurt, is de betaling niet aftrekbaar als beroepskost. Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 21 januari 2016 geoordeeld dat de sanctie van niet-aftrekbaarheid niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel uit de grondwet. Door de verplichte melding van de betalingen aan belastingparadijzen kan de fiscus zich meer toeleggen op het onderzoeken van die betalingen dan op het opsporen van de betalingen op zich. De maatregel is dan ook in lijn met de doelstelling van de wetgever, zo oordeelt het Hof.

Heeft u vragen omtrent deze regelgeving, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Deel dit artikel

Sven Loosvelt

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.