Luxemburg niet langer op OESO-lijst van 'belastingparadijzen'

Luxemburg niet langer op OESO-lijst van 'belastingparadijzen'
Vennootschappen moeten bij hun aangifte vennootschapsbelasting via een apart formulier melding maken van betalingen die ze rechtstreeks of onrechtstreeks verrichten aan personen gevestigd in 'belastingparadijzen', voor zover die betalingen het bedrag van 100.000 euro per belastbaar tijdperk overschrijden. Indien deze aangifte niet gebeurt, is de betaling niet aftrekbaar als beroepskost.
Belgische en OESO-lijst
Naast een 'Belgische' lijst van belastingparadijzen bestaat er ook een 'OESO'-lijst. Op deze laatste komen de landen voor die niet voldoen aan de OESO-standaard inzake transparantie en uitwisseling van inlichtingen. Sinds november 2013 kwamen Cyprus, Luxemburg, De Seychellen en de Britse Maagdeneilanden op deze lijst voor. Op de jongste zitting van het Mondiaal Forum van 29 en 30 oktober kregen deze landen echter de rating 'largely compliant', waardoor ze verdwijnen van de 'OESO-lijst' van 'belastingparadijzen'.
Aangifteplicht vervalt
De aangifteplicht geldt voor landen die gedurende het hele belastbare tijdperk op de lijst voorkomen. Dit betekent dat voor vennootschappen die hun boekhouding voeren per kalenderjaar, de aangifteplicht voor betalingen aan personen in deze landen vervalt voor het belastbaar tijdperk 2015. (Uitgezonderd voor de Britse Maagdeneilanden want dit land komt ook voor op de 'Belgische' lijst van 'belastingparadijzen').
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


