HR en finance: toch geen zo’n onmogelijk huwelijk
Een vaak terugkomend gesprek op onze Vandelanotte-feestjes (vroeg in de avond), veel - vaak ongenuanceerde - LinkedIn posts, scherpe tweets van ‘influencende’ economici: ‘Is er een correlatie tussen de inspanningen van HR-afdelingen om een onderneming HR-matig georganiseerd te krijgen en de financiële resultaten? En indien dit verband er is, welke HR-indicatoren hebben de sterkste invloed op de financiële prestaties van een onderneming, bottom line?

Wat wijst onderzoek uit?
Het onderzoeksbureau McKinsey publiceerde hier recent een uitgebreide, op reële cijfers gebaseerde, studie over. Deze bevestigde onze vermoedens: pure externe motivatie door middel van steeds maar hogere verloning zal finaal weinig uitmaken. Faire verloning wel uiteraard, maar vooral in combinatie met transparante mogelijkheden tot interne mobiliteit en opleiding. Deze zaken geven een onderneming zuurstof, maken ze weerbaar, flexibel en zorgen voor minder personeelsverloop. En dit levert u als onderneming finaal het meest op, ook in uw cijfers.
In de McKinsey-studie werden 4 types ondernemingen met elkaar vergeleken:
- +Bedrijven enkel gedreven door financiële targets
- +Bedrijven gedreven door financiële én HR targets
- +Bedrijven meer bezorgd om HR dan om finance
- +Gemiddelde ondernemingen
We vatten de boeiende resultaten van deze studie graag samen in onderstaande grafiek:

Bedrijven die inzetten op zowel financiële performance als op een sterk HR-beleid (met veel aandacht voor interne mobiliteit en opleiding) scoren zowel op gebied van finance (winst en ROI), retentie (interne mobiliteit en personeelsverloop) als veerkracht (outperformance en groei in COVID19-omstandigheden) duidelijk beter dan eenzijdig georiënteerde organisaties.
Eindconclusie?
Het hoeft u dus ook niet te verwonderen dat door de recente arbeidsdeal Belgische ondernemingen met meer dan 20 werknemers vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn een opleidingsplan op te stellen en 4 dagen verplichte opleiding per medewerker te organiseren. Op die manier wil men ondernemers stimuleren om die brede kijk op financiële KPI’s en HR-topics levendig te houden en evenwichtig in te zetten op beide. Elke betreffende onderneming dient daarom ten laatste op 31 maart 2023 een degelijk opleidingsplan te kunnen voorleggen aan de sociale inspectiediensten én 4 dagen per jaar opleidingsrecht te verstrekken aan zijn/haar werknemers.
Meer info? Contacteer dan één van onze experten via onderstaand contactkader.
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
