x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Bouw

Bouw

Fiscaal advies op maat van de bouwsector

Als ondernemer heeft u nood aan advies afgestemd op uw onderneming én op uw branche. Elke sector is immers anders. Dat hebben we bij Vandelanotte Accountants goed begrepen en dus hebben we speciaal voor de ondernemers in de bouwsector een apart team van experten ter zake klaarstaan: het Vandelanotte Bouw Team.

Ondernemingen in de bouwsector zijn onderworpen aan erg specifieke sociale en fiscale wetgeving met bepaalde bijzonderheden zoals het factureren met 6% btw, de btw verlegging medecontractant, de consumentenbescherming volgens de woningbouwwet en vele andere.

Wij beantwoorden niet alleen uw vragen omtrent fiscaliteit en sociale wetgeving in de bouwsector, maar ook concrete en praktijkgerichte vragen inzake accountancy en audit:

•    Haalbaarheidsstudies en kostprijsberekening van een bouwproject
•    Werken in onderaanneming of werken met onderaannemers
•    Facturatie van bouwprojecten: 6% btw, medecontractant facturatie, ...
•    Verplichtingen en aansprakelijkheid aannemers volgens de wet Breyne
•    enz....

Kostprijs en winstmarge berekenen

Gaat u werken aan onroerend goed uitvoeren, dan staat er u ongetwijfeld eerst heel wat rekenwerk te wachten voor u een prijsofferte aan uw klant kan bezorgen. U moet namelijk uw werkuren en die van de aannemers en vakmannen die in onderaanneming voor u werken inschatten en ook de aankoop van bouwmaterialen en het verschil in aankoop en verkoop btw tarief becijferen. Het opstellen van zo'n complexe haalbaarheidsstudies, nacalculaties en winstberekeningen kan u aan de experten van het Vandelanotte Bouw Team toevertrouwen.

Een correcte factuur opstellen voor uw bouw project

Zeker in de bouwsector zijn er heel wat specifieke regels met betrekking tot facturatie. Wanneer mag u 6% btw aanrekenen? Hoe zit het met het verplichte 6% btw attest en de erkenning als aannemer? En wat houdt de btw verlegging voor medecontractant precies in? Deze en vele andere fiscale vragen worden door onze specialisten in kristalheldere taal beantwoord.

Personeel en sociale wetgeving

Ook werken met personeel of onderaannemers verloopt anders in de bouwsector. Tijdelijke arbeidscontracten, samenwerkingscontracten tussen aannemers, weerverlet,... het zijn allemaal zaken waarbij wij u adviseren. Ook bij sociale inspectie op de werf kan u op ons rekenen.

Aansprakelijkheid van de aannemer

Als aannemer bent u aansprakelijk voor de werken die u uitvoert aan onroerende goederen volgens de woningbouwwet, maar ook de financiële risico's zijn niet te onderschatten. Zeker in de bouwsector lopen factuurbedragen, de sommen die u moet voorschieten of het saldo bij de btw administratie snel op. Om al uw risico's tot een minimum te beperken, kan u op onze expertise vertrouwen. Wij adviseren u omtrent financieringen en kredieten, maar ook over de beperkte of gedeelde aansprakelijkheid die een bepaalde vennootschapsvorm zoals een tijdelijke vennootschap u kan bieden.

Laat u adviseren!

Gaat u starten als aannemer? Bent u een ervaren bouwprofessional en wil u zich beter indekken en uw cijfers fiscaal optimaliseren? Neem contact op met het Vandelanotte Bouw Team om te ontdekken hoe wij samen met u aan de toekomst bouwen.
Download (pdf)Brochure Bouw Vandelanotte

Wenst u meer informatie?

Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Ontdek al onze sectoren

Onze diensten voor uw sector

Deze lijst bevat slechts enkele van onze diensten. Klik hier voor de volledige lijst.

Nieuws en seminaries

Verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering vernieuwd voor alle bouwactoren
recent inzicht

Verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering vernieuwd voor alle bouwactoren

Sinds een aantal jaren zijn architecten verplicht om hun (tienjarige) aansprakelijkheid te verzekeren. De wet van 31 mei 2017 verplicht echter ook alle andere bouwactoren om vanaf 1 juli 2018 hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren.

Inhoudingsplicht fiscale en sociale schulden: nieuwe verificatietool
recent inzicht

Inhoudingsplicht fiscale en sociale schulden: nieuwe verificatietool

Sinds 1978 voorziet de Belgische wet dat ondernemingen die actief zijn in de bouwsector, bewakingssector of vleessector, hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de fiscale en sociale schulden van hun medecontractanten.

De handelshuurhernieuwing
recent inzicht

De handelshuurhernieuwing: begin er tijdig aan

Met het einde van 2016 in zicht wordt u er misschien wel aan herinnerd dat uw huidige handelshuurovereenkomst binnen afzienbare termijn een einde neemt. Heeft u er reeds bij stilgestaan om deze te hernieuwen?

Taxatie van tweede verblijven aan de kust dan toch discriminatie
recent inzicht

Taxatie van tweede verblijven aan de kust: dan toch discriminatie?

Sinds jaar en dag bestaat er discussie tussen eigenaars van een tweede verblijf aan de kust en de gemeentes betreffende de jaarlijkse 'tweedeverblijfstaks'.

De 'chèque habitat'
recent inzicht

De 'chèque habitat': welke belastingvoordelen kan men in het Waals gewest nog genieten voor de aankoop van een eigen woning?

De Waalse woonbonus wordt met ingang van 1 januari 2016 vervangen door de minder voordelige 'chèque habitat'.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren