x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

Dit artikel werd geschreven door Els Van Eenhooge, Biene Ongenaert.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen
De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Het wetsontwerp werd nog niet goedgekeurd, maar de grote lijnen liggen wel al vast. De nieuwe regels omtrent het verkooprecht in Vlaanderen zullen gelden voor onderhandse koopovereenkomsten vanaf 1 juni 2018. Het is daarom belangrijk om nu al rekening te houden met de aangekondigde veranderingen bij de zoektocht naar een gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

7 procent voor de gezinswoning


Vandaag is het standaardtarief voor het verkooprecht in Vlaanderen gelijk aan 10 procent. Deze basisregel blijft behouden, al daalt het tarief voor de aankoop van de gezinswoning onder bepaalde voorwaarden naar 7 procent. Zo moet het gaan om een natuurlijk persoon die de gezinswoning in volle eigendom aankoopt. Het aankopen van bouwgrond blijft onderworpen aan het verkooprecht van 10 procent. Daarbij moet de koper binnen de twee jaar zijn domicilie op de woning plaatsen en mag hij niet over een andere woning of bouwgrond in volle eigendom beschikken.

Extra korting na Ingrijpende Energetische Renovatie


Het verkooprecht wordt verder verlaagd tot 6 procent, wanneer de koper zich bij de aankoop verbindt om de woning ingrijpend energetisch te renoveren binnen vijf jaar na de aankoop. Als compensatie voor deze tariefdaling, werden een aantal bestaande gunstregimes aangepast of geschrapt. Zo kunnen we niet langer genieten van het bestaande abattement voor de aankoop van een woning door een natuurlijk persoon of van het verhoogd abattement wanneer de aankoop gefinancierd wordt met een hypothecair krediet.

Rechtenvermindering voor bescheiden woningen


Onder de nieuwe regeling zullen bescheiden woningen niet langer vastgesteld worden op basis van het kadastraal inkomen, maar aan de hand van de aankoopprijs. Wanneer de aankoopprijs niet hoger is dan 200.000 euro of 220.000 euro voor woningen in de Vlaamse kernsteden of de Vlaamse Rand, voorziet de nieuwe regeling in een rechtenvermindering. Deze rechtenvermindering komt neer op een belastingvermindering van 5.600 euro (7% x 80.000 EUR).

Wie vandaag op zoek is naar een nieuwe gezinswoning, rekent dus maar beter even uit of de woning voor of na 1 juni 2018 moet worden aangekocht. Bovendien raden wij u aan om de nodige aandacht te vestigen op de contractmodaliteiten. Het is immers de datum van de onderhandse koopovereenkomst die zal bepalen welk stelsel van toepassing zal zijn.

Wenst u een nieuwe woning aan te kopen, maar heeft u nog enkele vragen? Aarzel dan niet om contact op nemen met uw accountmanager of met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI
recent inzicht

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI

Sinds 1 januari 2018 gaat de jaarlijkse Franse vermogensbelasting door het leven als de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI). Zoals de naam al doet vermoeden, belast het nieuwe stelsel voortaan alleen nog het onroerend vermogen van de belastingplichtige.

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap
recent inzicht

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap

De federale regering engageerde zich om de tweede pensioenpijler net zo toegankelijk te maken voor zelfstandigen zonder of mét vennootschap. Hiervoor werd een nagelnieuw pensioenvehikel opgericht: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Vandelanotte kiest voor e-signing
recent inzicht

Vandelanotte kiest voor e-signing

Het digitaal ondertekenen van documenten maakt uw leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Daarom koos ook Vandelanotte resoluut voor deze manier van werken. We vertellen u er meer over.

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding
recent inzicht

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding

De Federatie Vrije Beroepen heeft er jarenlang voor gestreden en nu is het zo ver: vrije beroepers moeten, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen 'billijke vergoeding' betalen wanneer ze muziek spelen in hun wachtzaal.

Vereenvoudigde innovatiesteun: focus op een goeie businesscase
recent inzicht

Vereenvoudigde innovatiesteun: focus op een goeie businesscase

De Vlaamse overheid voorziet heel wat maatregelen om innovatie in ons land aan te moedigen. Die maatregelen zijn sinds januari echter een pak vereenvoudigd. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren