/

/

beleggen via uw vennootschap op de beurs. wat zijn de buitenlandse opties?

21 november 2017

door Stephanie Vanmarcke

Beleggen via uw vennootschap op de beurs. Wat zijn de buitenlandse opties?

Beleggen via uw vennootschap op de beurs. Wat zijn de buitenlandse opties?

Het recente Zomerakkoord brengt heel wat veranderingen met zich mee. Weinig veranderingen zijn echter zo ingrijpend als de verandering in het regime van de meerwaarden op aandelen. Vanaf 2018 moet men als vennootschap immers, naast de minimale bezitsduur van 1 jaar, een participatie van minstens 10 procent bezitten of moet de aanschaffingswaarde van de aandelen ten minste 2,5 miljoen euro bedragen om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van de meerwaarde. Deze aandelen moeten, zoals dat nu het geval is, ook nog steeds voldoen aan de taxatievereiste.

Beleggen in aandelen wordt voor veel vennootschappen dus een stuk minder interessant. Enkel de gerealiseerde meerwaarde op de zogenaamde participatievoorwaarde, namelijk een participatie van minstens 10 procent of 2,5 miljoen euro dat minstens een jaar aangehouden wordt, zal nog vrijgesteld kunnen worden. Het schema onderaan dit artikel toont aan hoe de meerwaarden op aandelen in de vennootschap belast zullen worden.

In het licht van deze aangekondigde maatregelen kan het interessant zijn om over de grenzen heen te kijken en via een buitenlandse vennootschap te beleggen in aandelen op de beurs. De tabel onderaan dit artikel vergelijkt vier landen met elk hun eigen meerwaardebelastingregime: Zwitserland, Nederland, Luxemburg, en Cyprus. Uiteraard komt er bij het beleggen via een buitenlandse vennootschap meer kijken dan enkel de meerwaardebelasting op aandelen. Deze tabel geeft enkel een initieel vergelijkingsoverzicht. Onze specialisten helpen u echter graag bij het maken van de juiste keuze.

Hebt u op vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Disclaimer | Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.