/

/

zo geeft u uw buitenlandse vakantiewoning aan in belgië

29 augustus 2017

door Stephanie Vanmarcke en Febe Louage

Zo geeft u uw buitenlandse vakantiewoning aan in België

Zo geeft u uw buitenlandse vakantiewoning aan in België

De voorbije jaren investeerden steeds meer Belgen in een tweede verblijf in het buitenland. Hoewel het dubbelbelastingverdrag bepaalt dat het land waarin het onroerend goed is gelegen de heffingsbevoegdheid krijgt, moet dit onroerend goed ook in België worden aangegeven. Door de automatische gegevensuitwisseling tussen verschillende landen kan de Belgische fiscus sinds enkele jaren bovendien heel eenvoudig nagaan of eigenaars hun tweede verblijf effectief hebben aangegeven in hun Belgische belastingaangifte. 

Een tweede verblijf in het buitenland moet steeds in België worden aangegeven. Toch mag ons land het onroerend goed niet belasten. België opteerde daarom voor een vrijstelling met progressievoorbehoud. De aangegeven waarde kan bijgevolg een invloed hebben op de toe te passen progressieve tarieven in de personenbelasting.

Omtrent de aan te geven waarde werd de laatste jaren druk gediscussieerd. Het is immers zo dat wie een tweede verblijf in België heeft, belast wordt op het kadastraal inkomen vermeerderd met 40 procent. Belgen met een tweede verblijf in het buitenland moeten echter de reële huurwaarde aangeven. Niet alleen is deze reële huurwaarde moeilijk te bepalen, deze ligt vaak ook een stuk hoger.

Omwille van deze ongelijke behandeling, werd België door het Hof van Justitie veroordeeld. Tot op vandaag heeft de veroordeling echter nog geen wijzigingen in de Belgische wetgeving met zich meegebracht. Wel bestaan er interne richtlijnen die voor een aantal landen een oplossing kunnen bieden.

Zo aanvaardt de administratie dat de huurwaarde van een in het buitenland gelegen niet-verhuurd onroerend goed, bepaald kan worden aan de hand van een door de buitenlandse overheid vastgestelde of uitdrukkelijk goedgekeurde waarde. In een interne instructie gaat de Belgische administratie akkoord met een fictief inkomen dat overeenstemt met ons kadastraal inkomen en dat voor onroerende goederen in Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië.

Heeft u een vakantiewoning in één van deze landen en weet u niet zeker welke waarde u moet aangeven, neem dan zeker contact op met onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Febe Louage

Senior Advisor International febe.louage@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.