x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Last call: eerste voorafbetaling aanslagjaar 2018 tegen 10 april

Dit artikel werd geschreven door David Dejaegher, Sven Loosvelt.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Last call: eerste voorafbetaling aanslagjaar 2018 tegen 10 april
De belastingvermeerdering voor onvoldoende voorafbetaling is reeds jaar en dag gekoppeld aan de basisrentevoet die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Door het lage rentebeleid dat de ECB de laatste jaren toepaste, betekende dit echter dat de belastingvermeerdering voor de aanslagjaren 2016 en 2017 slechts 1,125 % bedroeg. Door deze beperkte sanctie hoefde er slechts een klein bedrag voorafbetaald te worden om de vermeerdering te ontlopen. Het zette bovendien heel wat belastingplichtigen aan om helemaal geen voorafbetalingen meer te doen.

Omdat de wetgever zich bewust begon te worden van deze praktijken, veranderde zij recent het geweer van schouder. Om de begroting van 2017 opnieuw op orde te brengen, werd de band met de basisrentevoet van de ECB verbroken en werd een vaste sanctie van 2,25 % ingevoerd. Bijkomend werden ook de minimumlimieten om de vermeerdering te vermijden aangepast. De vermeerdering wordt dan ook niet meer toegepast wanneer deze minder dan 0,50 % (voorheen 1 %) van de verschuldigde belasting bedraagt of wanneer de vermeerdering minder is dan 80 euro (voorheen 40 euro).

Concreet kan de optimale eerste voorafbetaling voor vennootschappen bepaald worden op 58,34 % van de geraamde verschuldigde belasting wanneer de geraamde vennootschapsbelasting hoger is dan 16.000 euro. Is het geraamd bedrag lager dan 16.000 euro, dan is het noodzakelijk om reeds 75% van de geschatte vennootschapsbelasting vooraf te betalen. Is de geschatte belasting lager dan 3.555 euro, dan is er geen verhoging voor onvoldoende voorafbetaling mogelijk.

Wanneer de geraamde personenbelasting voor zelfstandigen hoger is dan 16.000 euro, dan is een eerste voorafbetaling van 56,48 % van het geschatte belastingbedrag noodzakelijk. Een bedrag dat lager is dan 16.000 euro moet in principe 75 % worden voorafbetaald. Bij een geraamde personenbelasting van minder dan 3.950 euro moeten zelfstandigen geen voorafbetalingen doen.

Het mag dus duidelijk zijn dat voorafbetalingen opnieuw het overwegen waard zijn. Voor meer informatie kunt u steeds contact opnemen met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI
recent inzicht

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI

Sinds 1 januari 2018 gaat de jaarlijkse Franse vermogensbelasting door het leven als de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI). Zoals de naam al doet vermoeden, belast het nieuwe stelsel voortaan alleen nog het onroerend vermogen van de belastingplichtige.

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap
recent inzicht

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap

De federale regering engageerde zich om de tweede pensioenpijler net zo toegankelijk te maken voor zelfstandigen zonder of mét vennootschap. Hiervoor werd een nagelnieuw pensioenvehikel opgericht: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Vandelanotte kiest voor e-signing
recent inzicht

Vandelanotte kiest voor e-signing

Het digitaal ondertekenen van documenten maakt uw leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Daarom koos ook Vandelanotte resoluut voor deze manier van werken. We vertellen u er meer over.

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen
recent inzicht

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding
recent inzicht

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding

De Federatie Vrije Beroepen heeft er jarenlang voor gestreden en nu is het zo ver: vrije beroepers moeten, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen 'billijke vergoeding' betalen wanneer ze muziek spelen in hun wachtzaal.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren