x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)
Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten.

Vraag: Als buitenlandse onderneming bieden wij Belgische particulieren elektronische diensten aan via de cloud en via softwaredownloads. Aan welke btw-verplichtingen moeten wij voldoen?

Antwoord: Wanneer een buitenlandse onderneming elektronische diensten levert aan een Belgische particulier, dan is de plaats van de dienst in België gelegen. Het gevolg hiervan is dat er Belgische btw verschuldigd is op het transactiebedrag. Het btw-bedrag moet vervolgens doorgestort worden naar de Belgische btw-administratie.

Vraag: Hoe moeten wij deze btw als buitenlandse onderneming betalen? Moeten wij ons registreren in België en periodieke aangiften indienen of zijn er andere mogelijkheden? Moeten wij ons registreren in alle landen van de EU wanneer wij de diensten over de gehele EU willen aanbieden?

Antwoord: Om te vermijden dat u zich als buitenlandse onderneming in alle EU-landen moet registreren, kan gebruik gemaakt worden van het zogeheten Mini One Stop Shop (MOSS) systeem. Het volstaat dan om een registratie te verrichten in één land (bv. België). Vervolgens kunt u in België één elektronische btw-aangifte indienen per trimester. Hierin worden alle handelingen in alle EU-lidstaten aangeven. Bovendien hoeft u slechts één betaling te verrichten voor alle diensten in de EU. Deze bedragen worden dan verdeeld over de verschillende EU-lidstaten.

Vandelanotte International heeft een team van mensen gespecialiseerd in VAT compliance en advisering. Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Heeft u jarenlang te veel roerende voorheffing betaald op buitenlandse dividenden?

Heeft u jarenlang te veel roerende voorheffing betaald op buitenlandse dividenden?

Het Hof van Cassatie oordeelde dat er een minimale verrekening van 15 procent moet worden toegekend in een Belgisch-Franse situatie. De toepassing van deze minimumverrekening blijkt een stuk voordeliger voor de Belgische particuliere belegger.

Prof DV.jpg

Onze nieuwste Vandelanotte News is er!

De nieuwste editie van onze Vandelanotte News staat in het teken van het Zomerakkoord. En dat lichten onze specialisten in deze editie maar al te graag toe.

Associëren in theorie en in de artsenpraktijk
recent inzicht

Associëren in theorie en in de artsenpraktijk

U wenst samen te werken met een collega? U wenst uw praktijk op termijn over te laten aan een startend arts? Dan is het misschien hoog tijd om een associatie op te richten.

Aangifteformulier belasting niet-inwoners (natuurlijke personen) voor aanslagjaar 2017 gepubliceerd
recent inzicht

Aangifteformulier belasting niet-inwoners (natuurlijke personen) voor aanslagjaar 2017 gepubliceerd

Op 4 september 2017 werd het koninklijk besluit van 30 augustus 2017 gepubliceerd tot vastlegging van het model van het aangifteformulier inzake belasting van niet-inwoners (natuurlijke personen) voor het aanslagjaar 2017 (inkomstenjaar 2016).

startup-photos.jpgSubsidies voor innovatieve opleidingen, reorganisaties of duurzaam loopbaanbeleid
recent inzicht

Subsidies voor innovatieve opleidingen, reorganisaties of duurzaam loopbaanbeleid

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) lanceerde onlangs drie nieuwe oproepen in Vlaanderen. Via subsidies uit het ESF-programma wil de Vlaamse overheid organisaties ditmaal stimuleren om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren