x
OPGELET! Het kantoor in Deinze is verhuisd naar Gent! Vanaf 15 februari 2017 verwelkomen wij u op onze nieuwe locatie in de Bijenstraat 22, 9051 Gent.
x

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)
Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten.

Vraag: Als buitenlandse onderneming bieden wij Belgische particulieren elektronische diensten aan via de cloud en via softwaredownloads. Aan welke btw-verplichtingen moeten wij voldoen?

Antwoord: Wanneer een buitenlandse onderneming elektronische diensten levert aan een Belgische particulier, dan is de plaats van de dienst in België gelegen. Het gevolg hiervan is dat er Belgische btw verschuldigd is op het transactiebedrag. Het btw-bedrag moet vervolgens doorgestort worden naar de Belgische btw-administratie.

Vraag: Hoe moeten wij deze btw als buitenlandse onderneming betalen? Moeten wij ons registreren in België en periodieke aangiften indienen of zijn er andere mogelijkheden? Moeten wij ons registreren in alle landen van de EU wanneer wij de diensten over de gehele EU willen aanbieden?

Antwoord: Om te vermijden dat u zich als buitenlandse onderneming in alle EU-landen moet registreren, kan gebruik gemaakt worden van het zogeheten Mini One Stop Shop (MOSS) systeem. Het volstaat dan om een registratie te verrichten in één land (bv. België). Vervolgens kunt u in België één elektronische btw-aangifte indienen per trimester. Hierin worden alle handelingen in alle EU-lidstaten aangeven. Bovendien hoeft u slechts één betaling te verrichten voor alle diensten in de EU. Deze bedragen worden dan verdeeld over de verschillende EU-lidstaten.

Vandelanotte International heeft een team van mensen gespecialiseerd in VAT compliance en advisering. Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur
recent inzicht

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur

Onroerende verhuur in de vastgoedsector is in België principieel vrijgesteld van btw. Het begrotingsakkoord van de federale regering van 26 juli 2017 voorziet in een optioneel stelsel voor een btw-belaste onroerende verhuur.

De verrekening van Amerikaanse bronheffing kan u veel geld besparen
recent inzicht

Zo bespaart u geld dankzij de verrekening van de Amerikaanse bronheffing

Wist u dat een Belgische vennootschap de ingehouden Amerikaanse bronheffing (of withholding tax) op dividenden kan verrekenen met de Belgische vennootschapsbelasting?

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude
recent inzicht

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude

De voorbije maanden werden steeds meer bedrijven het slachtoffer van een geavanceerde vorm van fraude, de zogenaamde CEO-fraude.

Zomerakkoord: dit zijn de fiscale gevolgen
recent inzicht

UPDATE | Dit zijn de fiscale gevolgen van het zomerakkoord

Vorige week kon de regering Michel na lang onderhandelen eindelijk een begrotingsakkoord sluiten. Wij zetten de aangekondigde fiscale maatregelen van het zomerakkoord voor u op een rij.

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!
recent inzicht

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!

Het Vlaamse Gewest heeft de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft vanaf aanslagjaar 2018. Er is echter wel voorzien in een overgangsmaatregel.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren