x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)
Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten.

Vraag: Als buitenlandse onderneming bieden wij Belgische particulieren elektronische diensten aan via de cloud en via softwaredownloads. Aan welke btw-verplichtingen moeten wij voldoen?

Antwoord: Wanneer een buitenlandse onderneming elektronische diensten levert aan een Belgische particulier, dan is de plaats van de dienst in België gelegen. Het gevolg hiervan is dat er Belgische btw verschuldigd is op het transactiebedrag. Het btw-bedrag moet vervolgens doorgestort worden naar de Belgische btw-administratie.

Vraag: Hoe moeten wij deze btw als buitenlandse onderneming betalen? Moeten wij ons registreren in België en periodieke aangiften indienen of zijn er andere mogelijkheden? Moeten wij ons registreren in alle landen van de EU wanneer wij de diensten over de gehele EU willen aanbieden?

Antwoord: Om te vermijden dat u zich als buitenlandse onderneming in alle EU-landen moet registreren, kan gebruik gemaakt worden van het zogeheten Mini One Stop Shop (MOSS) systeem. Het volstaat dan om een registratie te verrichten in één land (bv. België). Vervolgens kunt u in België één elektronische btw-aangifte indienen per trimester. Hierin worden alle handelingen in alle EU-lidstaten aangeven. Bovendien hoeft u slechts één betaling te verrichten voor alle diensten in de EU. Deze bedragen worden dan verdeeld over de verschillende EU-lidstaten.

Vandelanotte International heeft een team van mensen gespecialiseerd in VAT compliance en advisering. Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI
recent inzicht

Nieuwe vermogensbelasting in Frankrijk: van ISF naar IFI

Sinds 1 januari 2018 gaat de jaarlijkse Franse vermogensbelasting door het leven als de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI). Zoals de naam al doet vermoeden, belast het nieuwe stelsel voortaan alleen nog het onroerend vermogen van de belastingplichtige.

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap
recent inzicht

Nieuwe mogelijkheid tot extra pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder vennootschap

De federale regering engageerde zich om de tweede pensioenpijler net zo toegankelijk te maken voor zelfstandigen zonder of mét vennootschap. Hiervoor werd een nagelnieuw pensioenvehikel opgericht: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Vandelanotte kiest voor e-signing
recent inzicht

Vandelanotte kiest voor e-signing

Het digitaal ondertekenen van documenten maakt uw leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Daarom koos ook Vandelanotte resoluut voor deze manier van werken. We vertellen u er meer over.

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen
recent inzicht

Hervorming verkooprecht voor aankoop gezinswoning in Vlaanderen

De Vlaamse regering kondigde recent een hervorming aan omtrent het verkooprecht voor de aankoop van de gezinswoning. Wij geven hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding
recent inzicht

Federatie Vrije Beroepen haalt slag thuis in strijd om vrijstelling billijke vergoeding

De Federatie Vrije Beroepen heeft er jarenlang voor gestreden en nu is het zo ver: vrije beroepers moeten, in tegenstelling tot commerciële ondernemers, geen 'billijke vergoeding' betalen wanneer ze muziek spelen in hun wachtzaal.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren