x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, Hannelore Durieu.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)
Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten.

Vraag: Als buitenlandse onderneming bieden wij Belgische particulieren elektronische diensten aan via de cloud en via softwaredownloads. Aan welke btw-verplichtingen moeten wij voldoen?

Antwoord: Wanneer een buitenlandse onderneming elektronische diensten levert aan een Belgische particulier, dan is de plaats van de dienst in België gelegen. Het gevolg hiervan is dat er Belgische btw verschuldigd is op het transactiebedrag. Het btw-bedrag moet vervolgens doorgestort worden naar de Belgische btw-administratie.

Vraag: Hoe moeten wij deze btw als buitenlandse onderneming betalen? Moeten wij ons registreren in België en periodieke aangiften indienen of zijn er andere mogelijkheden? Moeten wij ons registreren in alle landen van de EU wanneer wij de diensten over de gehele EU willen aanbieden?

Antwoord: Om te vermijden dat u zich als buitenlandse onderneming in alle EU-landen moet registreren, kan gebruik gemaakt worden van het zogeheten Mini One Stop Shop (MOSS) systeem. Het volstaat dan om een registratie te verrichten in één land (bv. België). Vervolgens kunt u in België één elektronische btw-aangifte indienen per trimester. Hierin worden alle handelingen in alle EU-lidstaten aangeven. Bovendien hoeft u slechts één betaling te verrichten voor alle diensten in de EU. Deze bedragen worden dan verdeeld over de verschillende EU-lidstaten.

Vandelanotte International heeft een team van mensen gespecialiseerd in VAT compliance en advisering. Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet
recent inzicht

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet

Betalingen in zogenaamde 'belastingparadijzen' moeten via een apart formulier bij de aangifte vennootschapsbelasting gemeld worden. De OESO-lijst met landen werd echter geüpdatet.

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?
recent inzicht

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?

Om kmo's een duwtje in de rug te geven werd in het Zomerakkoord beslist om het tarief van de investeringsaftrek tijdelijk te verhogen van 8 procent naar 20 procent.

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!
recent inzicht

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!

Sinds 1 april 2017 moeten btw-kwartaalindieners niet langer voorschotten betalen. Om de gelijkheid tussen maandaangevers en kwartaalindieners te garanderen, moeten kwartaalindieners wél een decembervoorschot betalen. Dit kan op twee manieren.

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd
recent inzicht

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd

Graag informeren wij u dat de Belgische fiscale administratie een uitstel heeft verleend tot 31 maart 2018 voor het neerleggen van de master file met betrekking tot aanslagjaar 2018.

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt
recent inzicht

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt

Onder invloed van een aantal andere verwachte maatregelen van het Zomerakkoord valt een inhaalbijdrage of backservice in uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) of groepsverzekering in 2017 zeker te overwegen.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren