x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Aangescherpte controle ontvangstendagboek

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, David Dejaegher.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Bijhouden dagboek van ontvangsten - aangescherpte controle
Bij een dagboek van ontvangsten wordt al snel gedacht aan de kruidenier of horeca-uitbater die zijn contante inkomsten moet bijhouden in een kasboek. Maar al te vaak wordt dan ook vergeten dat de verplichting tot het bijhouden van een dagboek van ontvangsten niet enkel van toepassing is in een omgeving waar veelal cash wordt betaald.

De wetgever stelt immers dat de belastingplichtige voor alle handelingen waarvoor hij geen factuur uitreikt of moet uitreiken, hij de ontvangsten dient in te schrijven in een dagboek en dit per bedrijfszetel waarover hij beschikt (Art. 14 § 2 1e lid 3° KB BTW nr. 1). Indien de belastingplichtige met andere woorden niet verplicht is een factuur uit te reiken, ontstaat noodgedwongen de verplichting om de prijs van de handeling op te nemen in een dagboek van ontvangsten.

Zo is er onder meer geen facturatieplicht voor het verhuren van een onroerend goed. De meeste belastingplichtigen zijn dan ook op de hoogte van het feit dat deze inkomsten minstens één maal per jaar ingeschreven moeten worden in rooster 00 van de btw-aangifte. Vaak wordt echter uit het oog verloren dat deze inkomsten ook ingeschreven moeten worden in een dagboek van ontvangsten. Dit hoeft niet per se op papier te gebeuren. De wetgever laat inmiddels ook toe om het boek bij te houden op digitale wijze.

Het niet bijhouden van een dagboek van ontvangsten kan een dure aangelegenheid worden. De wetgever bestraft een eerste overtreding met een boete van 1.500 EUR. De Administratie heeft aangekondigd er in de toekomst strikter op toe te zien of alle formaliteiten hieromtrent correct worden vervuld. U heeft er dus alle belang bij om dergelijke inkomsten bij te houden in een ontvangstendagboek.

Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met uw relatiebeheerder of via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Meer nieuws

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet
recent inzicht

Aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet

Betalingen in zogenaamde 'belastingparadijzen' moeten via een apart formulier bij de aangifte vennootschapsbelasting gemeld worden. De OESO-lijst met landen werd echter geüpdatet.

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?
recent inzicht

Vandaag nog investeren... of beter volgend jaar?

Om kmo's een duwtje in de rug te geven werd in het Zomerakkoord beslist om het tarief van de investeringsaftrek tijdelijk te verhogen van 8 procent naar 20 procent.

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!
recent inzicht

Kwartaalaangiften btw? Vergeet het decembervoorschot niet!

Sinds 1 april 2017 moeten btw-kwartaalindieners niet langer voorschotten betalen. Om de gelijkheid tussen maandaangevers en kwartaalindieners te garanderen, moeten kwartaalindieners wél een decembervoorschot betalen. Dit kan op twee manieren.

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd
recent inzicht

Transfer Pricing - indieningsdatum master file verlengd

Graag informeren wij u dat de Belgische fiscale administratie een uitstel heeft verleend tot 31 maart 2018 voor het neerleggen van de master file met betrekking tot aanslagjaar 2018.

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt
recent inzicht

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt

Onder invloed van een aantal andere verwachte maatregelen van het Zomerakkoord valt een inhaalbijdrage of backservice in uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) of groepsverzekering in 2017 zeker te overwegen.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren