x
OPGELET! Het kantoor in Deinze is verhuisd naar Gent! Vanaf 15 februari 2017 verwelkomen wij u op onze nieuwe locatie in de Bijenstraat 22, 9051 Gent.
x

Aangescherpte controle ontvangstendagboek

Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, David Dejaegher.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Bijhouden dagboek van ontvangsten - aangescherpte controle
Bij een dagboek van ontvangsten wordt al snel gedacht aan de kruidenier of horeca-uitbater die zijn contante inkomsten moet bijhouden in een kasboek. Maar al te vaak wordt dan ook vergeten dat de verplichting tot het bijhouden van een dagboek van ontvangsten niet enkel van toepassing is in een omgeving waar veelal cash wordt betaald.

De wetgever stelt immers dat de belastingplichtige voor alle handelingen waarvoor hij geen factuur uitreikt of moet uitreiken, hij de ontvangsten dient in te schrijven in een dagboek en dit per bedrijfszetel waarover hij beschikt (Art. 14 § 2 1e lid 3° KB BTW nr. 1). Indien de belastingplichtige met andere woorden niet verplicht is een factuur uit te reiken, ontstaat noodgedwongen de verplichting om de prijs van de handeling op te nemen in een dagboek van ontvangsten.

Zo is er onder meer geen facturatieplicht voor het verhuren van een onroerend goed. De meeste belastingplichtigen zijn dan ook op de hoogte van het feit dat deze inkomsten minstens één maal per jaar ingeschreven moeten worden in rooster 00 van de btw-aangifte. Vaak wordt echter uit het oog verloren dat deze inkomsten ook ingeschreven moeten worden in een dagboek van ontvangsten. Dit hoeft niet per se op papier te gebeuren. De wetgever laat inmiddels ook toe om het boek bij te houden op digitale wijze.

Het niet bijhouden van een dagboek van ontvangsten kan een dure aangelegenheid worden. De wetgever bestraft een eerste overtreding met een boete van 1.500 EUR. De Administratie heeft aangekondigd er in de toekomst strikter op toe te zien of alle formaliteiten hieromtrent correct worden vervuld. U heeft er dus alle belang bij om dergelijke inkomsten bij te houden in een ontvangstendagboek.

Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met uw relatiebeheerder of via contact@vdl.be.

Dit artikel werd geschreven door

Meer nieuws

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur
recent inzicht

Facultatief regime voor btw-belaste onroerende verhuur

Onroerende verhuur in de vastgoedsector is in België principieel vrijgesteld van btw. Het begrotingsakkoord van de federale regering van 26 juli 2017 voorziet in een optioneel stelsel voor een btw-belaste onroerende verhuur.

De verrekening van Amerikaanse bronheffing kan u veel geld besparen
recent inzicht

Zo bespaart u geld dankzij de verrekening van de Amerikaanse bronheffing

Wist u dat een Belgische vennootschap de ingehouden Amerikaanse bronheffing (of withholding tax) op dividenden kan verrekenen met de Belgische vennootschapsbelasting?

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude
recent inzicht

Steeds meer CEO's worden het slachtoffer van fraude

De voorbije maanden werden steeds meer bedrijven het slachtoffer van een geavanceerde vorm van fraude, de zogenaamde CEO-fraude.

Zomerakkoord: dit zijn de fiscale gevolgen
recent inzicht

UPDATE | Dit zijn de fiscale gevolgen van het zomerakkoord

Vorige week kon de regering Michel na lang onderhandelen eindelijk een begrotingsakkoord sluiten. Wij zetten de aangekondigde fiscale maatregelen van het zomerakkoord voor u op een rij.

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!
recent inzicht

Belastingvermindering dakisolatie: aandacht voor verhoogde R-waarde!

Het Vlaamse Gewest heeft de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft vanaf aanslagjaar 2018. Er is echter wel voorzien in een overgangsmaatregel.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren