/

/

5 faq's over btw: als buitenlandse onderneming in belgië (1)

21 december 2016

door Hannelore Durieu en Dries Torreele

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming in België (1)

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming in België (1)

Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: werken in onroerende staat in België.
Vraag: Wij zijn een buitenlandse onderneming actief in de bouwsector en werden gecontacteerd om werken in onroerende staat te verrichten in België. Moet onze onderneming zich registreren in België en periodieke btw-aangiften indienen?

Antwoord: Werken in onroerende staat die op Belgisch grondgebied worden verricht, zijn in principe Belgische btw verschuldigd. De plaats van de dienst is immers daar waar het onroerend goed is gelegen, in dit geval België.

Wie de btw verschuldigd is, is echter afhankelijk van het feit of de klant een particulier is (B2C), dan wel een in België gevestigde belastingplichtige die periodieke btw-aangiften indient (B2B).

Wanneer de klant een particulier is, dan zal de buitenlandse onderneming zich moeten registreren voor btw-doeleinden in België, zelf Belgische btw aanrekenen en die vervolgens doorstorten naar de Belgische fiscus. Wat de registratie betreft is er een mogelijkheid tot vereenvoudigde registratie indien de activiteit op Belgisch grondgebied slechts beperkt is.

Wanneer de klant een Belgische onderneming is die zelf periodieke aangiften indient (B2B), dan hoeft de buitenlandse onderneming zich niet te registrerenvoor btw in België. In dat geval kan de btw verlegd worden naar de Belgische btw-plichtige klant en zal het de Belgische medecontractant zijn die de Belgische btw moet doorstorten naar de btw-administratie.

Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan zeker contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be.

Volgende week: warehouse met goederenstock in België.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Dries Torreele

Senior Manager Tax dries.torreele@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.