Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

transfer pricing formulieren in kb

08 december 2016

door Vincent Peynsaert

Transfer pricing formulieren in KB

Transfer pricing formulieren in KB

Op 2 december 2016 verscheen het langverwachte Koninklijk Besluit inzake de transfer pricing documentatieverplichtingen in het Belgisch Staatsblad. Hierin werden de formulieren bekendgemaakt die gebruikt moeten worden bij de rapportering.

De wettelijke verplichting om een transfer pricing-documentatie op te stellen is reeds van toepassing op de boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2016. Omdat het KB echter laattijdig werd gepubliceerd, wordt voor bepaalde formaliteiten een uitstel verleend.

1. Landenrapport


Het landenrapport is identiek aan de modellen die zijn opgesteld door de OESO. De deadline om dit aan te leveren is 12 maanden na het afsluiten van het rapporteringsjaar (meestal 31 december 2017). Hieraan gekoppeld heeft de Belgische wetgever een notificatieplicht ingevoerd. Dit houdt in dat de Belgische groepsentiteit op het einde van het boekjaar moet melden wie het landenrapport binnen de groep zal opstellen. De deadline hiervoor wordt éénmalig opgeschoven naar 30 september 2017.

Voor de Belgische entiteiten is er daarnaast ook een groepsdossier en een lokaal dossier die opgemaakt moeten worden wanneer bepaalde drempelwaarden overschreden zijn.

2. Groepsdossier


In het groepsdossier moet de Belgische entiteit een overzicht geven van de organisatiestructuur, de bedrijfsactiviteiten, de immateriële vaste activa, de financiële activiteiten en de financiële en fiscale positie. Voor het groepsdossier is de deadline net zoals bij het landenrapport 12 maanden na het afsluiten van het rapporteringsjaar.

3. Lokaal dossier


Het lokaal dossier bestaat uit 2 formulieren. Het eerste formulier bevat algemene informatie over de onderneming, het tweede formulier geeft gedetailleerde informatie weer van de verschillende transacties voor elke bedrijfseenheid. Het tweede formulier is enkel verplicht wanneer de onderneming de drempelwaarde van 1 miljoen euro aan grensoverschrijdende transacties met de groepsentiteiten overschrijdt in het laatste afgesloten boekjaar. Het eerste formuliermoet ingediend worden met de indiening van de aangifte vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2016 (meestal 30 september 2017). Het tweede formulier moet normaal gezien ingediend worden bij de indiening van de aangifte vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2016. Hiervoor is uitstel verleend tot de indiening van de aangifte vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2017 (meestal 30 september 2018).

Hebt u bijstand nodig bij het vervullen van deze formaliteiten, dan kunt u steeds terecht bij een van onze specialisten.

Deel dit artikel

Vincent Peynsaert

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.