x
OPGELET! Omwille van werken is onze parking in Kortrijk vanaf 11 september 2017 onbereikbaar. Parkeren kan op de gereserveerde plaatsen aan de ingang van het Ibis Hotel. Onze excuses voor het ongemak.
x

Sinterklaas- en kerstaankopen via het internet - mogelijkheid tot terugzending?

Dit artikel werd geschreven door Stephanie Dupont, Mathieu Roelens.
Contacteer ons voor meer info op contact@vandelanotte.be.
Sinterklaas- en kerstaankopen via het internet - mogelijkheid tot terugzending?
De Belgische consument koopt doorheen het jaar al heel wat zaken aan via het internet of de zogenaamde webshops. Met de Sint in aantocht en ook de kerstperiode voor de deur, kent deze verkoop echter een immense piekperiode. Een aankoop via het internet blijft nochtans altijd een beetje een gok. De kans bestaat namelijk dat, wanneer u het aangekochte product uiteindelijk geleverd krijgt, u teleurgesteld bent in het resultaat. U had de aankoop liever niet gedaan. Wat nu?

Het herroepingsrecht


Heel wat consumenten hebben ondertussen al gehoord van het herroepingsrecht. Hierdoor kan het aangekochte product geretourneerd worden en wordt de aankoopprijs terugbetaald. Maar hoe zit dat nu precies in elkaar?

Voor wie?

Europa eiste reeds lange tijd een zo uitgebreid mogelijke bescherming van de consument, iets wat in Belgiƫ eigenlijk al tot in een vergevorderd stadium bestond. Het in dit artikel besproken herroepingsrecht is dus uitdrukkelijk een recht voor de consument die producten heeft aangekocht via een webshop. Omdat de consument het product niet kon bekijken en testen zoals in een fysieke winkel, werd het herroepingsrecht in het leven geroepen.

Melding & termijn

Wanneer u het aangekochte product wilt terugsturen, moet u de verkoper hiervan binnen de 14 kalenderdagen nadat het product werd afgeleverd op de hoogte brengen. U kunt de verkoper op om het eender welke manier op de hoogte brengen. Het moet echter wel duidelijk zijn dat u de bestelling herroept en dat u dit binnen de opgelegde termijn doet. Omdat u bij een mogelijke discussie moet kunnen aantonen dat u tijdig gebruik hebt gemaakt van het herroepingsrecht, doet u de melding aan de verkoper best schriftelijk. De verkoper moet u trouwens bij uw aankoop een modelformulier bezorgen, wat de drempel om te herroepen verlaagt. U bent echter niet verplicht om van dit formulier gebruik te maken.

Voor elke aankoop?

Het speelgoed dat u voor Sinterklaas via een webwinkel kocht, zal u normaal gezien zonder problemen kunnen terugsturen wanneer u de bovenstaande richtlijnen opvolgt. Maakt het toch iets teveel lawaai, valt het veel groter uit dan verwacht, of is het in de verste verte niet wat u verwacht had: uw herroepingsrecht zal bijna altijd gelden.

Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Het gaat hier onder meer om op maat gemaakte producten (die door de verkoper nog moeilijk te verkopen zijn), producten die door hun aard snel kunnen bederven of beperkt houdbaar zijn (zoals voeding); digitale inhoud (waarbij u de inhoud kunt kopiƫren), etc.

Wordt alles terugbetaald?

Het basisprincipe is dat het volledige bedrag terugbetaald wordt alsof de aankoop nooit heeft plaatsgevonden. De kosten van de retourzending kunnen echter ten laste gelegd worden van de consument, wanneer de verkoper dit heeft vermeld voordat de aankoop werd gesloten. De eigenlijke aankoopkost en leveringskost worden terugbetaald aan de consument.

Toch heeft de verkoper de mogelijkheid om aan de consument een vergoeding aan te rekenen omwille van een waardevermindering. Wat dit precies omvat, blijft echter nogal onduidelijk. Deze vergoeding moet namelijk berekend worden aan de hand van de waardevermindering van het gekochte goed, dat door het gebruik het gewone testen overschrijdt. Het 'gewone testen' duidt op wat u met het product zou kunnen doen wanneer u een fysieke winkel bezoekt. Voor heel wat producten is het voor de verkoper echter moeilijk om aan te tonen dat u het product voor langere tijd gebruikt heeft en dus niet enkel heeft getest. Bij de meeste elektronische producten kan dit onderzocht worden via een 'interne klok'. Zo kan bijvoorbeeld worden waargenomen dat u uw televisietoestel na levering 40 uren hebt gebruikt. Het spreekt voor zich dat dit langer is dan de test in de fysiek bezochte winkel.

Tijdsgebonden

Binnen de 14 kalenderdagen na de melding van de herroeping moet de consument de goederen terugzenden. De verkoper moet op zijn beurt zo snel mogelijk en binnen dezelfde termijn de terugbetaling uitvoeren. Wanneer de verkoper echter het bewijs krijgt dat de retour al is ingezet of wanneer hij de geretourneerde goederen ontvangt, moet de terugbetaling in principe onmiddellijk worden uitgevoerd. De afhandeling na inroeping van het herroepingsrecht is bijgevolg niet altijd even evident.

Conclusie


De e-commerce is en blijft een immens groeiende markt en kent in deze dagen een extra drukke periode. De consument geniet in deze online wereld een grote bescherming, waarvan we hier het herroepingsrecht in grote en algemene lijnen uiteengezet hebben. Het spreekt voor zich dat er nog afwijkingen en uitzonderingen spelen, er zijn dan ook heel wat boeken over te schrijven.

Geniet alvast van uw Sinterklaas- en kerstaankopen en hou daarbij de bovenstaande aspecten van het herroepingsrecht in het oog. Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen heeft.

Dit artikel werd geschreven door

Wij zijn ook actief in volgende sectoren

Deze lijst bevat slechts enkele van onze gespecialiseerde sectoren. Klik hier voor de volledige lijst.

Meer nieuws

Prof DV.jpg

Onze nieuwste Vandelanotte News is er!

De nieuwste editie van onze Vandelanotte News staat in het teken van het Zomerakkoord. En dat lichten onze specialisten in deze editie maar al te graag toe.

Associëren in theorie en in de artsenpraktijk
recent inzicht

Associëren in theorie en in de artsenpraktijk

U wenst samen te werken met een collega? U wenst uw praktijk op termijn over te laten aan een startend arts? Dan is het misschien hoog tijd om een associatie op te richten.

Aangifteformulier belasting niet-inwoners (natuurlijke personen) voor aanslagjaar 2017 gepubliceerd
recent inzicht

Aangifteformulier belasting niet-inwoners (natuurlijke personen) voor aanslagjaar 2017 gepubliceerd

Op 4 september 2017 werd het koninklijk besluit van 30 augustus 2017 gepubliceerd tot vastlegging van het model van het aangifteformulier inzake belasting van niet-inwoners (natuurlijke personen) voor het aanslagjaar 2017 (inkomstenjaar 2016).

startup-photos.jpgSubsidies voor innovatieve opleidingen, reorganisaties of duurzaam loopbaanbeleid
recent inzicht

Subsidies voor innovatieve opleidingen, reorganisaties of duurzaam loopbaanbeleid

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) lanceerde onlangs drie nieuwe oproepen in Vlaanderen. Via subsidies uit het ESF-programma wil de Vlaamse overheid organisaties ditmaal stimuleren om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Roerende voorheffing op kapitaalverminderingen: zo anticipeert u hierop

Roerende voorheffing op kapitaalverminderingen: zo anticipeert u hierop

Eén van de meest in het oog springende maatregelen van het zomerakkoord is ongetwijfeld de wijziging op het vlak van de kapitaalverminderingen. Vandaag leggen wij u uit hoe u hierop kunt anticiperen.

Volledig overzicht>
Vandelanotte Aalst
AalstGentse Steenweg 55
T: +32 53 72 95 00
Vandelanotte Antwerpen
AntwerpenHerentalsebaan 71-75
T: +32 3 320 97 97
Vandelanotte Brugge
BruggeTorhoutse Steenweg 250
T: + 32 50 39 28 75
Vandelanotte Brussel
BrusselEsplanade 1/85
T: +32 2 427 44 53
Vandelanotte Gent
GentBijenstraat 22
T: +32 9 381 51 81
Vandelanotte Kortrijk
KortrijkPresident Kennedypark 1a
T: + 32 56 43 80 60
Vandelanotte Tournai
TournaiAvenue de Maire 101
T: +32 69 22 64 95
Zele
ZeleNachtegaalstraat 8/w5
T: +32 52 21 85 07
Menu
Taalkeuze
nlfren