/

/

nieuw dubbelbelastingverdrag tussen belgië en japan

22 november 2016

door Hannelore Durieu

Nieuw dubbelbelastingverdrag tussen België en Japan

Nieuw dubbelbelastingverdrag tussen België en Japan

Op 12 oktober 2016 werd door België en Japan een nieuwe overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting ondertekend. Het nieuwe verdrag is grotendeels gebaseerd op het modelverdrag van de OESO en vervangt het dubbelbelastingverdrag van 28 maart 1968. De nieuwe overeenkomst dient echter nog goedgekeurd te worden door de bevoegde parlementen.

Het nieuwe verdrag voorziet in gunstigere voorwaarden voor Belgische investeerders in Japan en vice versa. Zo wordt bijvoorbeeld de bronheffing op dividenden en royalty's ingeperkt.

Volgens het oude verdrag werd de bronheffing op dividenden beperkt tot 10% (in Japan) of 5% (in België) indien de moedervennootschap gedurende de laatste zes maanden een deelneming van minstens 25% aanhield in de uitkerende dochtervennootschap. Zo niet werd de bronheffing beperkt tot slechts 15%. In het nieuwe verdrag wordt de bronheffing op dividenden in alle gevallen beperkt tot maximaal 10%.

Voor royalty's voorzag het oude verdrag in een bronheffing van 10%. Onder het nieuwe verdrag zijn royalty's nog uitsluitend belastbaar in de woonstaat van de genieter van de inkomsten en mag het land waaruit de royalty wordt betaald geen bronheffing meer innen op de uitbetaalde royalty.

Contacteer ons gerust om na te gaan welke concrete gevolgen dit nieuwe belastingverdrag met zich meebrengt voor uw transacties met Japan. Wij staan u graag te woord.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.