/

/

aangifteplicht betalingen aan belastingparadijzen: oeso-lijst geüpdatet

22 november 2016

door Hannelore Durieu en Sven Loosvelt

Aangifteplicht betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet

Aangifteplicht betalingen aan belastingparadijzen: OESO-lijst geüpdatet

Vennootschappen moeten via een apart formulier bij hun aangifte vennootschapsbelasting melding maken van betalingen die ze rechtstreeks of onrechtstreeks verrichten aan personen gevestigd in 'belastingparadijzen'. Dit is het geval voor zover die betalingen het bedrag van 100.000 euro per belastbaar tijdperk overschrijden. Indien deze aangifte niet gebeurt, is de betaling niet aftrekbaar als beroepskost.

Zowel voor België als voor de OESO bestaat er een lijst van belastingparadijzen. Op de Belgische lijst komen in principe de landen voor met een nominaal vennootschapstarief lager dan 10%. Op de OESO-lijst komen de landen voor die niet voldoen aan de OESO-standaard inzake transparantie en uitwisseling van inlichtingen. Op deze OESO-lijst stonden tot voor kort enkel de Britse Maagdeneilanden, die ook op de Belgische lijst voorkomen.

Het Global Forum on Tax Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes van de OESO heeft op 4 november laatstleden haar rapport gepubliceerd omtrent de toepassing van uitwisseling van informatie van 17 landen of jurisdicties. De Marshalleilanden, Panama, Guatemala, Micronesië en Trinidad en Tobago werden als non-compliant beschouwd. Kazachstan kreeg nog geen finale rating.

De Marshalleilanden en Micronesië stonden al op de Belgische lijst. Betalingen aan deze landen moesten dus al aangegeven worden. Betalingen aan Panama, Guatemala en Trinidad en Tobago, verricht na 4 november 2016, vallen nu echter ook binnen het toepassingsgebied van de aangifteplicht.

We merken ten slotte nog op dat het toepassingsgebied van de aangifteplicht recent nog fors werd uitgebreid met de programmawet van 1 juli 2016.

Twijfelt u of bepaalde verrichtingen al dan niet aangegeven moeten worden? Contacteer ons gerust voor meer informatie omtrent de aangifteplicht.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Sven Loosvelt

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.