/

/

de handelshuurhernieuwing: begin er tijdig aan

21 november 2016

door Mathieu Roelens

De handelshuurhernieuwing: begin er tijdig aan

Artikel 13 van de Handelshuurwet geeft het recht aan de huurder om - bij voorrang op alle anderen - de hernieuwing van de handelshuurovereenkomst aan te vragen. De huurder heeft dit recht maximaal drie keer. Dit wil zeggen op het einde van de oorspronkelijke periode, alsook op het einde van de eerste en de tweede hernieuwing.


Let wel: een hernieuwing valt niet te verwarren met een stilzwijgende huurverlenging. De verhuurder gedoogt in dat laatste geval dat het pand ook na afloop van de overeenkomst wordt gebruikt door de huurder, terwijl deze laatste de hernieuwing niet (tijdig) had aangevraagd.

Procedure

De huurhernieuwing gebeurt nooit automatisch. De huurder vraagt de huurhernieuwing aan met inachtneming van enkele strenge voorwaarden:

  • De aanvraag tot hernieuwing dient te gebeuren tussen de 18de en de 15de maand vóór het verstrijken van de lopende huur.
  • De aanvraag geschiedt bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot.
  • In de aanvraag somt de huurder de voorwaarden op waaronder hij bereid is de nieuwe huurovereenkomst aan te gaan.
  • De aanvraag dient de wettelijke bepalingen i.v.m. de reactiemogelijkheden van de verhuurder te bevatten.

Let wel: geen twee aanvragen zijn dezelfde. U bent misschien geen huurder, maar onderhuurder? U huurt misschien met meerdere personen? Of de eigenaar van het gebouw is meer dan één persoon? Hoed u dus voor modellen of voorbeeldbrieven die u op het wereldwijde web vindt.

Potentiële reacties


De verhuurder kan op een aantal manieren reageren op de aanvraag tot huurhernieuwing. Zonder al te diep in detail te gaan kan de verhuurder:

  • Uitdrukkelijk instemmen met de huurhernieuwing.
  • Niet reageren. Indien er drie maanden passeren zonder reactie wordt de verhuurder geacht akkoord te gaan.
  • Instemmen, maar andere voorwaarden opleggen.
  • Een hoger bod van een derde voorleggen.
  • Gemotiveerd weigeren, bijvoorbeeld om het pand zelf in gebruik te nemen.
  • Ongemotiveerd weigeren.


Elke reactie heeft zijn eigen gevolgen en/of mogelijke tegenreacties. Professionele begeleiding is hier zeker op zijn plaats.

Conclusie


Als huurder van een handelspand heb je recht op huurhernieuwing. Wil je 100% zeker zijn dat de hernieuwing correct wordt aangevraagd, schakel dan tijdig professionele hulp in. De juristen van Vandelanotte staan je graag met raad en daad te woord.

De handelshuurhernieuwing
Deel dit artikel

Mathieu Roelens

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.