/

/

fiscale aandachtspunten voor vaste vertegenwoordigers

29 september 2016

door Els Van Eenhooge en Julie Vantomme

Fiscale aandachtspunten voor vaste vertegenwoordigers

Fiscale aandachtspunten voor vaste vertegenwoordigers

Art. 61, §2 W.Venn. stelt dat, wanneer een rechtspersoon aangewezen wordt tot "bestuurder, zaakvoerder of lid van het directiecomité, van de directieraad of van de raad van toezicht" van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid, ertoe gehouden is onder zijn "vennoten, zaakvoerders, bestuurders, leden van de directieraad of werknemers" een vaste vertegenwoordigeraan te stellen. Deze vaste vertegenwoordiger zal bijgevolg belast worden met "de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon". Hij dient "aan dezelfde voorwaarden te voldoen en is burgerrechtelijk en strafrechtelijk aansprakelijk alsof hij zelf de betrokken opdracht in eigen naam en voor rekening zou volbrengen, onverminderd de hoofdelijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon die hij vertegenwoordigt".

Herkwalificatie van huurgelden in beroepsinkomen


Bij een parlementaire vraag van mevr. Lejeune (dd. 14.01.2009) heeft de minister van Financiën reeds bevestigd dat een vaste vertegenwoordiger beschouwd kan worden als "soortgelijke functies" in de zin van art. 32, eerste lid WIB92. Het PV ging concreet over de herkwalificatie van huurgelden in beroepsinkomen. De minister oordeelde echter dat de toepassing ook geldt voor vaste vertegenwoordigers.

Herkwalificatie van interest in dividend


Recent heeft de rechtbank van Leuven (dd. 15.01.2016) geoordeeld dat ook de herkwalificatieregel interest in dividend van toepassing is bij vaste vertegenwoordigers. In casu hadden vier vaste vertegenwoordigers een lening/rentegevend voorschot verstrekt aan een vennootschap, waarin hun individuele vennootschappen als bestuurder optraden. De fiscus en de rechtbank achtten de herkwalificatieregel van toepassing doordat de functie van een vaste vertegenwoordiger op basis van een vennootschapsrechtelijke analyse vergelijkbaar is met een bestuurdersfunctie. Hierdoor is de toepassing van de herkwalificatieregeling terecht.

Bijzondere aansprakelijkheidsregeling voor btw-schulden


De rechtbank van Antwerpen heeft ten slotte bevestigd dat ook de bijzondere aansprakelijkheidsregeling voor btw-schulden ten aanzien van de vaste vertegenwoordiger van een bestuurder/rechtspersoon doorwerkt (dd. 28.06.2016).

Wilt u meer weten over deze recente fiscale aandachtspunten? Aarzel dan niet en neem contact op met een van onze specialisten.

Deel dit artikel

Els Van Eenhooge

Senior Manager Tax els.vaneenhooge@vdl.be

Julie Vantomme

Senior Advisor Tax julie.vantomme@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.