Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

registreer tijdig uw huurovereenkomst!

19 september 2016

door Stephanie Dupont

Registreer tijdig uw huurovereenkomst!

Registreer tijdig uw huurovereenkomst

Alle schriftelijke huurovereenkomsten die betrekking hebben op onroerende goederen gelegen in België moeten verplicht worden geregistreerd.

Voor onroerende goederen die uitsluitend bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of van één persoon (hoofdverblijfplaats of tweede verblijf - de zogenaamde "woninghuurovereenkomst") rust deze verplichting op de verhuurder. De registratie dient te gebeuren binnen de twee maanden na het afsluiten van de overeenkomst en is kosteloos.

Voor wat betreft de huurovereenkomsten voor onroerende goederen die niet uitsluitend bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of van één persoon, zijn de verhuurder én de huurder ondeelbaar gehouden tot registratie. De registratie dient in dit geval te gebeuren binnen de 4 maanden na het afsluiten van de overeenkomst. De verschuldigde registratierechten bedragen 0,2% op de totaal verschuldigde huurprijs en op de lasten die aan de huurder zijn opgelegd voor de volledige duur van het contract. Het voorgaande geldt eveneens wanneer het een gemengd gebruik betreft (deels huisvestiging en deels andere doeleinden, vervat in eenzelfde huurcontract).

De registratie is niet enkel wettelijk verplicht, er zijn ook enkele belangrijke gevolgen aan gekoppeld. Door de registratie verkrijgt de huurovereenkomst immers een "vaste datum" waardoor deze tegenstelbaar wordt aan derden. Zo kunnen potentiële kopers van het verhuurde goed het bestaan van de huurovereenkomst niet betwisten en de huurder niet uitzetten. Zolang een woninghuurovereenkomst, gesloten voor een periode langer dan drie jaar, niet geregistreerd is, kan de huurder bovendien het contract opzeggen zonder het respecteren van een opzegtermijn en zonder opzegvergoeding.

Bij laattijdige registratie is een geldboete verschuldigd die gelijk is aan het bedrag van de verschuldigde registratierechten zonder dat deze lager dan 25 EUR mag zijn.

Voor bijstand bij de opmaak en registratie van uw huurcontract kunt u steeds bij onze specialisten terecht.

Deel dit artikel

Stephanie Dupont

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.