/

/

uitbreiding van de aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen (nu ook hong-kong geviseerd!)

08 september 2016

door Hannelore Durieu

Uitbreiding van de aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen (nu ook Hong-Kong geviseerd!)

Uitbreiding van de aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen

Vennootschappen moeten via een apart formulier bij hun aangifte vennootschapsbelasting melding maken van betalingen die ze rechtstreeks of onrechtstreeks verrichten aan personen gevestigd in 'belastingparadijzen'. Dit is het geval voor zover die betalingen het bedrag van 100.000 euro per belastbaar tijdperk overschrijden. Indien deze aangifte niet gebeurt, is de betaling niet aftrekbaar als beroepskost.

Belgische lijst van belastingparadijzen uitgebreid
Er bestaat zowel een Belgische lijst als een OESO-lijst van belastingparadijzen. De Belgische lijst (met landen met een nominaal vennootschapstarief lager dan 10%) werd met het KB van 1 maart 2016 (van toepassing voor betalingen vanaf 1 januari 2016) uitgebreid met de volgende vijf landen: de Marshalleilanden, Oezbekistan, de Pitcairneilanden, Somalië en Turkmenistan. Andorra, de Maldiven en Moldavië zijn dan weer van de lijst verdwenen. Op de OESO-lijst komen de landen voor die niet voldoen aan de OESO-standaard inzake transparantie en uitwisseling van inlichtingen. Op deze lijst bevinden zich op vandaag enkel de Britse Maagdeneilanden, die ook op de Belgische lijst voorkomen.

Uitbreiding van het toepassingsgebied
Met de programmawet van 1 juli 2016 werden bovendien de volgende wijzigingen aan de regeling aangebracht:

  • Betalingen aan een vaste inrichting of een bankrekening in een belastingparadijs worden voortaan ook geviseerd;
  • Een land dient enkel op de lijst van de OESO voor te komen op het moment van de betaling en niet meer gedurende het volledige belastbare tijdperk, opdat de aangifteplicht geldt;
  • Landen met een 'normaal' belastingtarief voor binnenlandse inkomsten maar met een werkelijk belastingtarief van minder dan 15% voor inkomsten uit het buitenland (= off shore jurisdictions zoals bv. Hong Kong en Singapore) worden voortaan ook gekwalificeerd als belastingparadijs.

De programmawet trad in principe in werking vanaf 14 juli 2016. Bij koninklijk besluit kan eventueel nog bepaald worden dat ook betalingen van voor deze datum in aanmerking komen.

Twijfelt u of u bepaalde betalingen verricht die moeten aangegeven worden? Contacteer ons gerust voor meer informatie omtrent de aangifteplicht.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.