/

/

kilometerheffing en btw: waalse regeling versoepeld voor buitenlandse transportbedrijven

19 augustus 2016

door Hannelore Durieu en Stephanie Vanmarcke

Kilometerheffing en btw: Waalse regeling versoepeld voor buitenlandse transportbedrijven

Kilometerheffing en btw Waalse regeling versoepeld voor buitenlandse transportbedrijven

Volgens het principe "de gebruiker/vervuiler betaalt" werd in het Vlaams, het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals Gewest sinds 1 april 2016 de kilometerheffing ingevoerd. Hierbij is het tarief afhankelijk van de emissieklasse en het gewicht.

De Gewesten krijgen als autonome instanties maximale vrijheid inzake het bepalen en differentiëren van hun tarieven in functie van hun eigen beleidsaccenten. In dit kader kreeg de kilometerheffing in het Vlaams en Brussels Gewest de aard van een belasting waarbij geen btw verschuldigd is. Dit in tegenstelling tot de kilometerheffing in het Waals Gewest, die onder de vorm van een retributie werd ingevoerd. Dit houdt in dat de heffing verschuldigd is door de concessiehouder (SOFICO), die deze dan op haar beurt verhaalt op de gebruiker. Een belangrijk verschil met het Vlaams en het Brussels Gewest is dat in Wallonië wel btw verschuldigd is op de kilometerheffing. Buitenlandse bedrijven die btw zijn verschuldigd op de kilometerheffing voor de afgelegde 'Waalse' kilometers, kunnen deze betaalde btw terugvorderen via het VAT-refund systeem.

Recent werd een versoepeling ingevoerd met betrekking tot de aanvraag van teruggave van deze btw voor buitenlandse transportbedrijven. Dit enkel voor bedrijven die per kwartaal meer dan 60 facturen van SOFICO invoeren. Dergelijke bedrijven moeten niet meer alle facturen voor de Waalse kilometerheffing afzonderlijk ingeven. Voor hen is het tot 30 september 2016 toegelaten het totale bedrag per maand van de btw en van de maatstaf van heffing in te voeren.

Op korte termijn zou SOFICO van plan zijn om maandelijks nog slechts één globale factuur per transportbedrijf uit te schrijven, waardoor voornoemd probleem van de baan zou zijn.

Mocht u hieromtrent bijkomende vragen hebben, contacteer dan een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.