/

/

overdracht van landbouwgronden in wallonië

10 augustus 2016

door Stephanie Vanmarcke en Hannelore Durieu

Overdracht van landbouwgronden in Wallonië

Overdracht van landbouwgronden in Wallonië

In het Waals Gewest kunnen ondernemingen worden geschonken of vererfd aan 0% schenkings- en successierechten. De specifieke regeling hieromtrent die voor landbouwgronden geldt werd met ingang van 1 januari 2016 gewijzigd.

Landbouwgronden met een oppervlakte groter dan 150ha worden bij overdracht onderworpen aan 3% schenkings- of successierechten. Bij de beoordeling van de grootte van de landbouwgronden wordt rekening gehouden met de gronden die zijn overgegaan door middel van schenking onder het stelsel van een overdracht van de onderneming binnen de vijf voorgaande jaren.

Daarnaast dient verplicht een voorafgaande afstand te worden gedaan van elke quotiteit van de landbouwactiviteit, uitgeoefend op de landbouwgrond die wordt overgedragen.

Tot slot dient men deze gronden en de daarop uitgeoefende activiteit minstens 15 jaar te behouden opdat het gunsttarief verder kan worden genoten.

Indien u hieromtrent verdere vragen heeft, aarzel dan niet om een van onze specialisten te contacteren via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.