/

/

nieuwe verplichtingen in de transportsector ten gevolge van de wet-macron

11 juli 2016

door Hannelore Durieu en Stephanie Vanmarcke

Nieuwe verplichtingen in de transportsector ten gevolge van de wet-Macron

Nieuwe verplichtingen in de transportsector ten gevolge van de wet-Macron

Sinds 1 juli 2016 past Frankrijk de wet-Macron toe. Deze wet onderwerpt alle buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die naar of via Frankrijk rijden aan dezelfde sociale regels als Franse chauffeurs.

Dit betekent dat de vrachtwagenchauffeurs minstens het Franse minimumloon van 9,67 euro per uur moeten krijgen. Bovendien is de buitenlandse transportfirma die deze chauffeurs tewerkstelt verplicht om een vertegenwoordiger in Frankrijk aan te stellen. Deze vertegenwoordiger zal optreden als contactpersoon voor de controlerende Franse overheidsdiensten. Daarnaast moeten heel wat formaliteiten vervuld worden, zoals het opstellen van een detacheringsverklaring voor elke chauffeur en het bijhouden van allerhande documenten aan boord van het voertuig.

De sancties bij het niet naleven van de verplichtingen van de wet-Macron zijn niet min. Werkgevers die niet in orde zijn met hun detacheringsverklaringen of die geen Franse vertegenwoordiger hebben aangesteld riskeren boetes van 450 EUR tot 4.000 EUR per werknemer.

Heeft u hieromtrent vragen of wenst u meer informatie omtrent de specifieke formaliteiten? Contacteer een van onze specialisten via tax@vdl.be.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.