Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

vangnetbepaling in de bni: enkel nog tussen verbonden partijen!

05 juli 2016

door Els Van Eenhooge en Sven Loosvelt

Vangnetbepaling in de BNI: enkel nog tussen verbonden partijen!

Vangnetbepaling in de BNI: enkel nog tussen verbonden partijen!

De zogenaamde 'catch-all clausule' van art. 228, § 3 WIB wordt vanaf 1 juli 2016 grondig hervormd. Zo zou de bepaling enkel nog spelen tussen verbonden personen en zou de 'de-minimis-regeling', waarbij de inkomsten slechts belastbaar worden boven de grens van 38.000 euro, worden afgeschaft.

Bestaande regeling


In 2013 werd in ons Wetboek Inkomstenbelastingen de zogenaamde vangnetbepaling van art. 228, § 3 ingevoerd. De bedoeling was om bepaalde inkomsten van niet-inwoners ten laste van Belgische rijksinwoners effectief te belasten in de belasting niet-inwoners, indien België heffingsbevoegd is. Dit kan op basis van een dubbelbelastingverdrag of bij afwezigheid van een DBV; indien de genieter niet bewijst dat de inkomsten effectief belast worden in zijn woonstaat.

Bepaalde dergelijke inkomsten bleven tot 2013 immers onbelast doordat er internrechtelijk in het Wetboek Belasting Niet-Inwoners geen artikel bestond dat deze inkomsten effectief belastbaar stelde. Een voorbeeld is een vergoeding betaald door een Belgische vennootschap aan een Ghanees voor technische bijstand geleverd in België.

De vangnetbepaling is op vandaag van toepassing op het deel van de inkomsten die de grens van 38.000 euro per jaar overschrijdt. Het tarief bedraagt 33%, na toepassing van een kostenforfait van 50%, en wordt ingehouden aan de bron door de schuldenaar via een bevrijdende bedrijfsvoorheffing.

Beperking toepassingsgebied


Uit het nieuw wetsontwerp blijkt dat voortaan in de wet zelf zou worden ingeschreven dat de vangnetbepaling enkel kan spelen als het gaat om inkomsten die de tegenprestatie vormen voor geleverde diensten. (In de praktijk werd al aanvaard dat leveringen van goederen uitgesloten worden.)

Bovendien moeten die diensten voortaan geleverd zijn aan een Belgische rechtspersoon of een natuurlijk persoon (rijksinwoner) die handelt in het kader van zijn beroepsactiviteit. De nieuwe vangnetbepaling kan dus nooit meer van toepassing zijn bij diensten aan particulieren.

De belangrijkste nieuwigheid is evenwel dat de nieuwe vangnetbepaling enkel nog van toepassing kan zijn wanneer de dienstverrichter (niet-inwoner) "zich rechtstreeks of onrechtstreeks in enigerlei band van wederzijdse afhankelijkheid bevindt" ten opzichte van de Belgische klant. Ten slotte zou ook de minimumdrempel van 38.000 euro verdwijnen.

Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen heeft bij de (vernieuwde) vangnetbepaling!

Deel dit artikel

Els Van Eenhooge

Senior Manager Tax els.vaneenhooge@vdl.be

Sven Loosvelt

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.