/

/

uw machines, onmisbaar voor uw firma. maar wat bij schade ?

05 juli 2016

door Nico Callewaert en Sven Vandroemme

Uw machines, onmisbaar voor uw firma. Maar wat bij schade ?

Uw machines, onmisbaar voor uw firma. Maar wat bij schade ?

Technologie blijft steeds meer evolueren, en dus investeert u continu in betere maar ook duurdere machines. Efficiëntieverhoging, maximale veiligheid en optimaal comfort zijn maar een aantal kernwoorden in recente brochures. Investeringen lopen echter snel op, besteltermijnen nemen toe en softwarematig kan niet iedereen de nodige aanpassingen uitvoeren.

Evolutie betekent daarom ook stilstaan bij een aantal risico's. Machines blijven veelal op de werf staan. Het ingebouwde track-and-trace-systeem zorgt alvast voor enige gemoedsrust bij diefstal, maar wat doet u bij vandalisme of bij brand? Het kan dan ook zeker niet de bedoeling zijn om alle machines elke avond terug naar de opslagloods te brengen, centraliseren op zich vormt al een risico. En hoe zit het met de brandpolis? Komt deze altijd en overal tussen wat machines betreft? Worden de machines wel altijd mee verzekerd en wat is hun verzekerde waarde? Dit zijn dan ook belangrijke vragen die bij eventuele schade een wereld van verschil kunnen maken.

Een activiteit en de hiermee gepaard gaande tewerkstelling is vaak volledig afhankelijk van een op maat gemaakte machine waar u zes maanden op heeft moeten wachten. Wanneer deze de geest geeft, heeft dit niet enkel gevolgen op het vlak van tewerkstelling, maar ook op het vlak van winst en een mogelijke ontevredenheid bij uw klanten. En laten we het dan maar niet hebben over eventuele contractuele boetes.

Grote investeringen zetten daarom aan tot nadenken over de financieringswijze. De contractuele verzekeringseisen die gepaard gaan met deze financieringswijze zijn meestal niet klein en kunnen zeer sterk van elkaar verschillen. Een element dat u dus maar beter meeneemt in de pré-contractuele fase.

Eens de beslissing genomen, lijkt de bestelling van een nieuwe machine een formaliteit. Toch dient ook hier rekening gehouden te worden met een aantal wetgevende bepalingen. Een duidelijke bestelprocedure met veiligheidseisen zorgt voor heel wat minder kopzorgen bij de levering. Bij het plaatsen van de machine spelen tevens het indienststellingsverslag, de risico-analyse, het Europees conformiteitsattest, CE en de handleidingen in de nodige talen een grote rol.

Samengevat, u gaat beter steeds bewust om met bepaalde risico's, dan dat u plots de negatieve gevolgen moet dragen met een financiële kater tot gevolg. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met een van onze specialisten indien u vragen heeft over dit onderwerp.

Deel dit artikel

Nico Callewaert

Sven Vandroemme

Senior Advisor Risk Management sven.vandroemme@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.