/

/

update: circulaire btw en esthetische chirurgie

03 juni 2016

door Griet Pelgrims

UPDATE: Circulaire btw en esthetische chirurgie

UPDATE: Circulaire btw en esthetische chirurgie

Op 2 juni werd er op de site van de btw-administratie een aanvulling gepubliceerd van de circulaire m.b.t. btw en esthetische chirurgie ter verduidelijking van de volgende punten:

Het begrip 'noodzakelijk'
De aanverwante prestaties van artsen (andere dan de arts die de ingreep of behandeling uitvoert) zijn slechts aan de btw onderworpen indien deze inherent zijn aan de realisatie en/of de nazorg van de esthetische ingreep of behandeling én niet in aanmerking komen voor terugbetaling door het Riziv. Zo zal bijvoorbeeld het onderzoeken op kankercellen van weggenomen weefsel vrijgesteld blijven van de btw, aangezien dit onderzoek op zich geen verband houdt met de esthetische ingreep. Dit geldt ook voor de prestaties verricht door klinisch biologen.

Forfaitaire honoraria klinische biologie, medische beeldvorming en medische permanentie forfaitaire honoraria
De forfaitaire honoraria van artsen die bij een zuiver esthetische ingreep aangerekend worden voor klinische biologie, medische beeldvorming of medische permanentie, ongeacht of er al dan niet een werkelijke prestatie tegenover staat, zijn vrijgesteld van de btw.

Motiveringsdocument btw-vrijstelling
De behandelende arts dient in een document door middel van een bondige omschrijving in een voor derden begrijpelijke taal te vermelden om welk(e) ziekte, letsel, aangeboren afwijking of functioneel ongemak het gaat en hoe hieraan zal verholpen worden. Een loutere verwijzing naar het medisch dossier van de patiënt is voor deze doeleinden niet voldoende.
In het kader van het beroepsgeheim mag de naam van de patiënt evenwel verborgen blijven.

Pooling van de honoraria. Wie moet het btw-nummer aanvragen?
Diegene die poolt wordt aangemerkt als btw-belastingplichtige en moet als dusdanig geïdentificeerd worden. Indien diegene die poolt de hoedanigheid heeft van een maatschap, dus een associatie zonder rechtspersoonlijkheid, dient deze zich te wenden tot het lokaal btw-controlekantoor dat zelf een ondernemingsnummer moet creëren.

Datum van indiening van de inventaris in het kader van de aftrek van de historische btw
De uiterste datum tot indiening van deze inventaris werd in voornoemde beslissing bepaald op 30.06.2016. Bewust van de praktische problemen waarmee de betrokkenen geconfronteerd worden ingevolge het belasten van de handelingen met een esthetisch karakter en teneinde hen toe te laten deze inventaris op een ernstige manier op te stellen, aanvaardt de administratie deze datum te verschuiven naar 30.09.2016.

Verder worden nog de begrippen algemeen verhoudingsgetal verder toegelicht alsook hoe
verbeterende stukken moeten worden verwerkt in de btw-aangifte.

De volledige tekst kunt u hier raadplegen.

Deel dit artikel

Griet Pelgrims

Account Manager griet.pelgrims@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.