Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

zelfverzekerd naar de btw-controle? opteer voor een btw-audit!

19 mei 2016

door Dries Torreele

Zelfverzekerd naar de btw-controle? Opteer voor een btw-audit!

Zelfverzekerd naar de btw-controle? Opteer voor een btw-audit!

Wanneer u als ondernemer geconfronteerd wordt met een btw-controle, creëert dit meestal toch wel wat ongerustheid. De btw is immers een complexe belasting die aan strikte regels is onderworpen, waarbij een goed gestructureerd intern bedrijfsproces van groot belang is. Bij een btw-controle zal dit concreet geverifieerd worden en zal de controleur een analyse doen van uw aanwezige data en gegevens. Om eventuele onregelmatigheden op te sporen en fiscale geldboetes te vermijden, kunt u kiezen voor de Vandelanotte btw-audit.

Wat houdteen btw-audit concreet in?


Wanneer u opteert voor een btw-audit, komen we bij u langs en controleren we verscheidene aspecten met betrekking tot de btw.

Zo wordt er een selectief onderzoek uitgevoerd op de inkomende- en uitgaande handelingen, waarbij we nagaan of de facturen voldoen aan de verplichtingen en of de juiste btw-regels hierbij gerespecteerd werden.

Bijkomend gaan we na of er eventuele flikkerlichten aanwezig zijn, die voor de fiscus een reden kunnen zijn om een controle uit te voeren. De fiscus selecteert de te controleren ondernemingen immers o.a. op basis van een datamining systeem dat werkt aan de hand van flikkerlichten. Het traceren van deze flikkerlichten kan op zich al een btw-controle vermijden. Dankzij onze expertise op internationaal niveau kunnen wij eveneens nagaan of alle verplichtingen in het kader van uw internationaal handelsverkeer nagekomen zijn.

Na de btw-audit worden de voornaamste aandachtspunten toegelicht en geven we een advies hoe deze verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Verder kan een btw-audit helpen om de btw-kasstromen te optimaliseren, om andere afdelingen binnen het bedrijf attent te maken op btw-risico's en om in bepaalde gevallen aan btw-planning te doen.

Welke fiscale geldboetes kunt u vermijden?


Een niet-correct ingevulde btw-aangifte, een overtreding bij facturatie of het ontbreken van gegevens in de btw-listing of de intracommunautaire opgaven kunnen leiden tot boetes die variëren van 80 EUR tot 1.350 EUR.

Inzake de verschuldigde btw door bv. het niet tijdig betalen van de belasting of de voorschotten of het teveel in aftrek nemen van btw, kan een boete opgelegd worden van 0,8% per maand. Daarnaast kan een proportionele boete van 10% worden opgelegd.

Meer concrete vragen? Neem contact op met één van onze specialisten.

Deel dit artikel

Dries Torreele

Senior Manager Tax dries.torreele@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.