Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

strengere controles op het statuut van de grensarbeider

10 mei 2016

door Hannelore Durieu en Stephanie Vanmarcke

Strengere controles op het statuut van de grensarbeider

Strengere controles op het statuut van de grensarbeider

Volgens de algemene principes worden bezoldigingen belast in het land waar men wordt tewerkgesteld. Voor grensarbeiders bestaat echter een uitzondering. Een grensarbeider wordt in het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk gedefinieerd als een natuurlijk persoon die in de Franse grensstreek woont, maar in de Belgische grensstreek werkt. Sinds 1 januari 2012 kan het statuut van grensarbeider echter niet meer worden toegepast, het gaat hier dus met andere woorden over een uitdovend statuut.

Deze arbeiders kunnen van een speciaal grensarbeidersstatuut genieten indien aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Werknemers die aanspraak maken op het grensarbeidersstatuut worden belast in de woonstaat (i.p.v. de werkstaat). Het valt dus te begrijpen waarom de fiscus op zijn hoede is als een grensarbeidersstatuut wordt toegekend.

Voorwaarden: Om van dit gunstregime te kunnen genieten, moeten een aantal formaliteiten worden nageleefd. Bij de aanvang van een nieuw jaar moet de Franse grensarbeider het formulier nr. 276/grens tweemaal invullen. Deze formulieren moeten verder worden aangevuld door de Belgische werkgever en de Franse taxatiedienst.

Eén exemplaar is bestemd voor de Franse taxatiedienst, het ander moet vóór de eerste uitbetaling van het loon worden afgegeven aan de werkgever. Op basis van de verklaring van de Franse taxatie weet de werkgever of de inhouding en doorstorting van bedrijfsvoorheffing al dan niet nodig is.

Daarnaast moet de arbeider een document aan zijn werkgever bezorgen waarin hij bewijst dat hij effectief een woning in de Franse grensstreek betrekt. De werkgever is op zijn beurt verplicht om het aantal dagen dat de werknemer buiten de grensstreek werkt, bij te houden. Een werknemer mag namelijk niet meer dan 30 dagen buiten het Belgische grensgebied hebben gewerkt.

De werkgever moet al deze documenten ter beschikking houden en moet deze uiterlijk op 31 maart van het daaropvolgende jaar bezorgen aan het bevoegde documentatiecentrum-bedrijfsvoorheffing.

Controle?

Sinds 2015 worden bovenstaande voorwaarden aldus strenger gecontroleerd. De controles hebben vooral betrekking op inkomstenjaren 2011 en 2012.

De administratie heeft bij de controles vooral oog voor de correcte verzending van deze documenten. Het is dus belangrijk om een bewijs bij te houden dat aantoont dat de documenten effectief en tijdig verzonden zijn.

Contacteer een van onze specialisten om uw controle voor te bereiden via contact@vdl.be. Zo kan deze op een vlotte manier kan verlopen.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.