/

/

dienstencheques in het waals gewest: minder voordelig?

27 april 2016

door Stephanie Vanmarcke en Hannelore Durieu

Dienstencheques in het Waals Gewest: minder voordelig?

Dienstencheques in het Waals Gewest: minder voordelig?

De zesde staatshervorming heeft ertoe geleidt dat de Gewesten bevoegd zijn de voorwaarden van een aantal fiscale voordelen zelf te gaan bepalen. De Waalse regering maakt hiervan gebruik om het belastingvoordeel van dienstenscheques te beperken.

Het bedrag aan uitgaven dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering moet vanaf aanslagjaar 2016 (inkomsten 2015) in drie stappen berekend worden:

Stap 1: De totale aanschafprijs van de dienstencheques die op naam van de belastingplichtige zijn uitgegeven en die werden aangekocht tijdens het belastbaar tijdperk, moeten worden verminderd met de totale aanschafprijs van deze cheques die in de loop van datzelfde belastbaar tijdperk aan de belastingplichtige werden terugbetaald.

Stap 2: Het resultaat uit stap 1 moet worden vermenigvuldigd met een breuk waarvan de teller gelijk is aan drie en de noemer gelijk is aan de aanschafprijs van de dienstencheque.

Stap 3:Het resultaat verkregen uit stap 2 moet worden vermenigvuldigd met de volgende breuk:

  • Met als teller: het verschil tussen het aantal dienstencheques uitgegeven op naam van de belastingplichtige en door hem aangekocht tijdens het belastbaar tijdperk, EN, het aantal dienstencheques die aan de belastingplichtige werden terugbetaald tijdens datzelfde belastbaar tijdperk (kan nooit hoger zijn dan 150);
  • Met als noemer: het verschil tussen het aantal dienstencheques die door de belastingplichtige werd aangekocht, EN, het aantal dienstencheques die aan de belastingplichtige werden terugbetaald in de loop van het belastbaar tijdperk.


Bovenstaande berekening leidt ertoe dat de belastingvermindering inzake dienstencheques drastisch werd verlaagd.

Aan het maximum aftrekbare bedrag werd daarentegen niets gewijzigd. Het gecumuleerd maximumbedrag van de uitgaven voor dienstencheques en PWA-cheques blijft bepaald op 920 EUR (te indexeren bedrag).

Indien u hieromtrent verdere vragen heeft, aarzel dan niet een van onze specialisten te contacteren.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.