/

/

update 25/04 : schenkingen in nederland: nu toch belast als erfenis?!

25 april 2016

door Mathieu Roelens

UPDATE 25/04 : Schenkingen in Nederland: nu toch belast als erfenis?!

UPDATE 25/04 : Schenkingen in Nederland: nu toch belast als erfenis?!

Een kleine twee weken terug kon u op onze website reeds lezen over een nieuw ophefmakend standpunt van de Vlaamse Belastingdienst. Zoals we u toen beloofden, volgden we de kwestie op de voet en kunnen we u vandaag ook nieuws bezorgen.

Na een goed contact met Vlabel werd ons het een en het ander toegelicht, waarvan we vandaag online een bevestiging zien verschijnen. De eerder gepubliceerde visie werd deze middag namelijk aangevuld met de volgende zin: "Het standpunt inzake de gesplitste inschrijvingen is geldig voor alle inschrijvingen vanaf 1 juni 2016".

In tegenstelling tot wat eerder gecommuniceerd werd, zullen schenkingen uit het verleden niet geviseerd worden door het nieuwe standpunt van Vlabel. U kunt dus opnieuw met een gerust hart slapen, in de wetenschap dat uw planning en ondernomen stappen nog steeds de moeite waard waren en de gewenste gevolgen blijven hebben.

Samengevat 

Vanaf 1 juni 2016 zal de techniek van schenking van roerende goederen met voorbehoud van vruchtgebruik, geregeld voor een notaris in het buitenland, niet langer kunnen leiden tot een belastingvrije successieplanning.

Onze Tax en Legal afdelingen hebben uiteraard wel reeds uitgebreid overlegd om op gepaste te wijze te handelen, dit zowel in de lopende dossiers als voor toekomstige planningen. Neem dus zeker en vast contact op voor een planning op maat.

Deel dit artikel

Mathieu Roelens

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.