/

/

eén aandeel, twee rechthebbenden?

29 maart 2016

door Stephanie Dupont en Carolien Christiaens

Eén aandeel, twee rechthebbenden?

Eén aandeel, twee rechthebbenden?

Voor wat betreft de rechten verbonden aan aandelen, kan men klassiek een opdeling maken tussen de vermogensrechten en de lidmaatschapsrechten.

De vermogensrechten geven recht op deelname in de winst (dividend), op terugbetaling van de oorspronkelijke inbreng en op het eventueel liquidatiesaldo bij ontbinding.

Onder lidmaatschapsrechten begrijpt men het recht op deelname aan en het stemrecht op de algemene vergadering, het informatie- en vraagrecht en het recht om de algemene vergadering bijeen te roepen. Het omvat eveneens de individuele onderzoeks- en controlebevoegdheid, het deskundigenonderzoek, de minderheidsvordering en het recht om de ontbinding van de vennootschap te vorderen.

De vermogensrechten en de lidmaatschapsrechten kunnen opgesplitst worden in hoofde van verschillende personen.

Bij echtgenoten gehuwd onder het wettelijk stelsel is er vaak een splitsing tussen de vermogens- en lidmaatschapsrechten. Wanneer een gehuwd persoon inschrijft op aandelen met gemeenschappelijke gelden, dan zullen de aandelen vermogensrechtelijk toebehoren aan het gemeenschappelijk vermogen, terwijl zij vaak ingeschreven worden op naam van één van de echtgenoten. De aandelen zijn dan vermogensrechtelijk gemeenschappelijk, doch de lidmaatschapsrechten behoren tot het eigen vermogen van de betrokken echtgenoot.

Opgelet: indien u tijdens het huwelijk een vennootschap opricht, wordt vermoed dat de inbreng met gemeenschappelijke gelden gebeurd is. Wilt u echter vermijden dat de aandelen die u verkrijgt tot het gemeenschappelijk vermogen behoren, dan dient u te bewijzen dat u eigen gelden heeft ingebracht en dient u hiertoe een verklaring van wederbelegging van eigen gelden op te nemen in de oprichtingsakte.

Met eventuele vragen kunt u steeds terecht bij een van onze specialisten.

Deel dit artikel

Stephanie Dupont

Carolien Christiaens

Senior Manager Legal carolien.christiaens@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.