Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

herinvoering sociale bijdragen op uw tweede verblijf in frankrijk

18 februari 2016

door Stephanie Vanmarcke en Hannelore Durieu

Herinvoering sociale bijdragen op uw tweede verblijf in Frankrijk

Herinvoering sociale bijdragen op uw tweede verblijf in Frankrijk

Vorig jaar brachten we u het heugelijke nieuws dat de Franse Staat werd veroordeeld en bijgevolg zijn wetgeving diende aan te passen betreffende het inhouden van sociale bijdragen bij niet-inwoners. Dit kwam neer op een belastingvermindering van 15,5% op meerwaarden en huurinkomsten uit Franse onroerende goederen die worden aangehouden door inwoners van België.

Terugbetaling teveel betaalde sociale bijdragen Vanaf aanslagjaar 2013 kunnen teveel betaalde sociale bijdragen door middel van bezwaarschrift worden teruggevorderd. U beschikt hiervoor over een termijn van 2 jaar.

De Franse administratie heeft echter beslist slechts 13,5% terug te betalen. Dit komt neer op het feit dat u nog steeds 2% sociale bijdragen heeft betaald voor de betrokken jaren.

Wijziging van de wetgeving


Met ingang van 1 januari 2016 werd de Franse wetgeving aangepast. Deze werd echter niet aangepast zoals ieder van ons had gehoopt. De sociale belastingen worden immer toegerekend aan kostenposten die geen rechten geven uit de sociale zekerheid, zodat de sociale bijdragen voor de volle 15,5% zijn verschuldigd door niet-ingezetenen in Frankrijk.

Concreet komt dit neer op het feit dat de ontvangen meerwaarden uit Franse onroerende goederen vanaf 1 januari 2016 opnieuw zullen zijn onderworpen aan 34,5%, nl. 19% inkomstenbelastingen en 15,5% sociale bijdragen.

Voor de ontvangen huurinkomsten treedt de wet reeds in voege voor inkomsten genoten in 2015. Deze worden met andere woorden sinds 2015 opnieuw onderworpen aan een tarief van 34,5%.

Voor meer info hieromtrent, contacteer tax@vdl.be.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.