Wegens werken aan het elektriciteitsnet zal ons kantoor in Brugge uitzonderlijk gesloten zijn op donderdag 18 april. We blijven telefonisch bereikbaar.

/

/

maaltijdcheques en resultaatsgebonden bonussen: verhoging bedragen

16 februari 2016

door Dries Torreele

Maaltijdcheques en resultaatsgebonden bonussen: verhoging bedragen

Op 6 december vorig jaar werd door het parlement een wet goedgekeurd die voorziet in een positieve wijziging omtrent de maaltijdcheques en de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen die worden toegekend of betaald vanaf 1 januari 2016.

Maximale waarde maaltijdcheque 2016


Conform het nieuw artikel 38/1, § 2, 5° WIB92 mag de maximaal toegelaten werkgeverstussenkomst per maaltijdcheque niet meer dan 6,91 EUR bedragen opdat er geen belasting of RSZ-bijdrage verschuldigd zou zijn in hoofde van de werknemers. Dit betekent concreet een verhoging van 1 EUR in vergelijking met 2015. Ook het gedeelte dat maximaal aftrekbaar is voor de werkgever stijgt van 1 EUR naar 2 EUR. De minimumbijdrage voor de werknemer blijft 1,09 EUR. Let wel: is een werknemer meer dan 5 uur per dag op de baan (bv. een handelsvertegenwoordiger) en wordt de forfaitaire dagvergoeding voor dienstreizen uitbetaald als maaltijdcheque, dan zou men kunnen stellen dat de kost wel volledig aftrekbaar is (Bergen, 18.11.2009).

Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen


Ook wat de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen betreft die door werkgevers aan al hun werknemers of een welomschreven groep van werknemers belastingvrij kan worden toegekend, stijgt het maximum jaarbedrag. Naast de solidariteitsbijdrage van 33% ten laste van de werkgever is ook de werknemer een solidariteitsbijdrage verschuldigd ten bedrage van 13,07% op dit voordeel. Voor betalingen in 2016 van deze bonussen bedraagt de fiscaal maximale vrijstelling 2.799 EUR. Voor de RSZ wordt deze bonus voor maximum 3.219 EUR (= 2.799 + 13,07%) niet aanzien als loon.

Hebt u nog verdere vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Maaltijdcheques en resultaatsgebonden bonussen: verhoging bedragen
Deel dit artikel

Dries Torreele

Senior Manager Tax dries.torreele@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.